Península de Liaodong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPenínsula de Liaodong
Imatge
TipusPenínsula Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLiaoning (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 00′ N, 122° 30′ E / 40°N,122.5°E / 40; 122.5
Banyat perBadia de Corea i Bo Hai Modifica el valor a Wikidata
Història
Cronologia
2 gener 1905 Siege of Port Arthur (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
L'armada japonesa desembarcant a Liaodong el 25 de novembre de 1909

La península de Liaodong (xinès tradicional: 遼東半島, xinès simplificat: 辽东半岛, pinyin: Liáodōng Bàndǎo, literalment 'península a l'est del Liao') és una península de la província de Liaoning a la República Popular de la Xina. Liaodong significa "Est del Liao". El Liao va ser un riu que durant el període dels Regnes Combatents va dividir les comandàncies de Liaoxi ("Oest del Liao") i Liaodong. És coneguda pels seus nombrosos ports naturals.

Geografia[modifica]

La península està situada al nord de la Mar Groga, entre el Mar de Bohai a l'oest i la Badia de Corea a l'est. Forma part del cinturó el sud de muntanyes que continua cap al nord fins a convertir-se en les Muntanyes Changbai. La zona de les muntanyes contigua a la península és coneguda com a Muntanyes Qian.

La península disposa de dos ports: el de Dalian (Dairen en japonès) i el de Lüshunkou (antigament Port Arthur) situat en l'extrem sud. La ciutat de Lüshun és la seu governamental dels districtes de Dalian. Lüshun disposa d'un port natural que va resultar molt atractiu per a diverses potències el segle xix.

Història[modifica]

Wiman Joseon va atacar el 109 aC territori de la dinastia Han a la península de Liaodong, i aquesta acció fou resposta per l'Emperador Wu de Han amb la invasió de Wiman Joseon amb 60.000 homes, i amb la conquesta en 108 aC.[1]

La península de Liaodong va ser un dels principals teatres d'operacions durant la Primera Guerra Sinojaponesa (1894-1895) i la Guerra Russo-Japonesa (1904-1905), de fet, a Port Arthur (actualment Lüshunkou), el 9 de febrer de 1904, tingué lloc una batalla que va marcar el començament d'aquesta segona guerra. El port estava en aquells moments sota domini rus i en ell estava ancorada la Flota del Pacífic (rus: Тихоокеанский флот) de l'armada russa que va sofrir un atac per part de l'armada japonesa. La batalla va quedar sense concloure i va donar origen al bloqueig de Port Arthur i, posteriorment, a la batalla de Shandong.

A conseqüència del tractat de Portsmouth (5 de setembre de 1905) que va donar fi al conflicte sinojaponès, ambdues parts van acordar evacuar Manxúria i tornar la seva sobirania a la Xina.

Referències[modifica]

  1. Injae, Lee; Miller, Owen; Jinhoon, Park; Hyun-Hae, Yi. Korean History in Maps (en anglès). Cambridge University Press, 2014, p. 47. ISBN 1107098467.