Peter Artedi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPeter Artedi

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 febrer 1705 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Örnsköldsvik (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 setembre 1735 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Amsterdam Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Ofegament Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat d'Uppsala Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballIctiologia i botànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbotànic, naturalista, zoòleg Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsLars Roberg Modifica el valor a Wikidata

Peter Artedi o Petrus Arctaedius (22 de febrer de 1705 – 27 de setembre de 1735) va ser un naturalista suec i considerat el “pare de la ictiologia”.

Artedi nasqué a Anundsjö a la província sueca de Ångermanland. Amb la intenció de fer-se clergue, estudià teologia a la Universitat d’Uppsala. però es va dedicar a la medicina i la història natural, especialment als peixos. El 1728 el seu paisà Carl von Linné arribà a Uppsala, i es van fer amics. El 1732 els dos deixaren Uppsala, Artedi cap a Anglaterra, i Linné cap a la Lapònia de Suècia. Abans de marxar tots dos es llegaren recíprocament els seus manuscrits per si de cas morien..

Artedi es va ofegar per accident a Amsterdam, on estava catalogant les col·leccions d'Albertus Seba, un acabalat neerlandès que havia format un gran museu. Segons el llegat els manuscrits d’Artedi passaren a mans de Linné i ell va fer publicar l’obra d’Artedi: Bibliotheca Ichthyologica i Philosophia Ichthyologica, junt amb una biografia d’Artedi. Es van publicar a Leiden el 1738 sota el títol: "Ichthyologia sive opera omnia de piscibus ...".

Artedi va ser enterrat en una tomba, sense inscripcions, pels pobres a l'església de Sant Antoni d’Amsterdam el 2 d’octubre de 1735.

Un epitafi, escrit en llatí per Anders Celsius, i traduït a l’anglès per George Shaw, figura en el llibre de Linné "Ichthyologia":

Aquí descansa el pobre Artedi, en terra estrangera
Ni un home ni un peix, però alguna cosa entremig,
No un home, per la seva vida passada entre peixos,
No un peix, però al final morí per l’aigua.

Una pedra commemorativa per Peter Artedi va ser erigida al zoològic d’Amsterdam el 28 de juny de 1905; té inscripcions en llatí. Altres pedres commemoratives es troben a Anundsjö i Nordmaling a Suècia.

Linné va donar el nom d’Artedia[1] (Apiaceae), a un gènere monotípic de plantes de l'est de la conca del Mediterrani en honor del seu amic Artedi.

Referències[modifica]

  1. Hortus cliffortianus (1738): p. 89; Species plantarum (1753): 242
Attribution

Bibliografia[modifica]