Picadillo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPicadillo
Picadillo amb arròs Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusplat amb carn de bou Modifica el valor a Wikidata

Picadillo (pronunciació espanyola: [pikaˈðiʎo], "trinxat") és un plat tradicional a molts països Llatinoamericans i les Filipines (on és conegut com a giniling, i també arroz a la cubana) que és similar a hash. És fet amb vedella de terra, tomàquets (salsa de tomàquet pot ser utilitzada com a substitut), panses, olives, i altres ingredients que varien per regió. És sovint servit amb arròs o utilitzat com a omplir en plats com tacos, rebosteria salada o croquetes. El nom ve de la paraula espanyola picar, que significa "per trinxar".[1][1]

Costa Rica[modifica]

La versió de Costa Rica inclou el nom de la verdura que representa l'ingredient principal al plat (patata picadillo, ayote picadillo, etc.) I que és tallada i cuinada amb pebrots morro de bou, cebes, brou, herbes i espècies. I pot incloure algun tipus de proteïna però que no és essencial. És sovint servit amb tortillas o arròs.

Cuba[modifica]

Les versions cubanes inclouen pebres, cebes, all, orenga, comí, salsa de tomàquet, brou, olives, panses, i de tant en tant patates, i tàperes, i és normalment saltat amb oli d'oliva i vi blanc, segons la regió. El picadillo cubà és servit amb fesols negres i arròs.[1][2]

República dominicana[modifica]

A la República Dominicana inclou pebres, cebes vermelles, all, tomàquet pasta, bouillon cub, olives, tàperes, panses, dur-ou bullit, vinagre de cidra, i pimenta dioica, i és servit amb qualsevol arròs blanc o marró.

Puerto Rico[modifica]

A Puerto Rico és utilitzat per a omplir panades, alcapurria, piononos i altres fritures. També pot ser servit amb arròs i mongetes. La carn picada és saltada amb oli d'annatto, pernil, farigola, comí, orenga, fulla de badia, recaito, salsa de tomata i de tant en tant pansa (remullada en rom), olives, tàperes, i patates.

Filipines[modifica]

A les Filipines, el picadillo és un plat soper tradicionalment fet amb carn picada i qualsevol mena de patates o xaiota. Hi ha també versions més seques del plat. S'anomena també giniling, la paraula del Tagalog per designar la carn picada carn. El que els cubans anomenen picadillo és conegut com a arròs a la cubana pels filipins. La versió Filipina és similar al picadillo llatí normal amb panses, salsa de tomàquet i les patates en rodanxes, però sense tàperes i olives verdes, i és sovint servit amb arròs blanc, plàtans fregits (maduros en castellà, saging na saba en llengua filipina) acompanyant, i un ou fregit a dalt. Uns ous bullits també es poden afegir al plat.

Mèxic[modifica]

A algunes parts de Mèxic, el plat es prepara amb cebes i llima agitat per damunt la carn mentre es cuina. La salsa sovint s'endolceix afegint sucre a la carn quan es fregeix, o també s'afegeix mel, que aporta un gust similar al teriyaki o bulgogi. També es poden afegir panses al gust. En algunes zones costaneres o àrees indígenes, el marisc, o els mol·luscs o la tonyina, pot substituir la carn.

En altres parts de Mèxic, el picadillo es fa amb chiles guajillo barrejats amb cebes i tomàquets saltejats.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sifton, Sam. «The Ultimate Cuban Comfort Food: Picadillo». New York Times, 17-09-2014. [Consulta: 7 desembre 2018].
  2. «Cuban Picadillo».

Vegeu també[modifica]