Police Service of Northern Ireland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPolice Service of Northern Ireland
Dades
Nom curtPSNI Modifica el valor a Wikidata
Tipuspolicia Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaRoyal Ulster Constabulary Modifica el valor a Wikidata
Creació4 novembre 2001

2000Police (Northern Ireland) Act 2000 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitIrlanda del Nord Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capGeorge Hamilton (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost646 M£ Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpsni.police.uk Modifica el valor a Wikidata
Facebook: PoliceServiceNI Twitter (X): policeserviceni Instagram: policeservice.ni Modifica el valor a Wikidata

El Servei de Policia d'Irlanda del Nord, Police Service of Northern Ireland, PSNI en anglès, és la policia d'Irlanda del Nord, successora del Royal Ulster Constabulary (RUC).[1][2]

El PSNI va ser creat el diumenge 4 de novembre de 2001 com una de les mesures de l'Acord de Divendres Sant, en el sentit de trencar amb la càrrega històrica del RUC, una força policial acusada pels catòlics de parcialitat en el Conflicte nord-irlandès, en favor de la comunitat protestant unionista. L'Acord va crear un comissionat independent per a assumptes d'interior a Irlanda del Nord, liderat pel conservador Chris Patten, que va recomanar la creació del nou cos policial. Actualment, els principals partits polítics d'Irlanda del Nord donen suport al PSNI. Al principi, el Sinn Féin, que representava al voltant d'una quarta part dels votants d'Irlanda del Nord en aquell moment, es va negar a donar suport al PSNI fins que les recomanacions de la Comissió Patten s'implementessin en la seva totalitat. No obstant això, com a part de l'Acord de Saint-Andrews,[3] el Sinn Féin va anunciar la seva plena acceptació del PSNI el gener de 2007.

El setembre de 2005 el PSNI establir l'Equip d'Investigacions Històriques per investigar els 3269 assassinats sense resoldre durant el conflicte nord-irlandès.

Control[modifica]

El PSNI és supervisat per la comissió d'interior del parlament nord-irlandès ..

Així mateix hi ha un Ombudsman per a assumptes policials a Irlanda del Nord que tracta les possibles queixes sobre la manera de portar les investigacions del PSNI. Actualment ocupa el càrrec Nuala O'Loan.

The oversight Commissioner s'assegura que les recomanacions de l'Informe Patten siguin posades en marxa de manera comprensible i fidedigna.

Reclutament[modifica]

comissaria de policia de Saintfield
comissaria de policia de Moira

Actualment el PSNI aplica una política de discriminació positiva per tal d'aconseguir que el 50% dels seus efectius pertanyin a la comunitat catòlica nord-irlandesa, amb l'objecte de revertir la situació de desequilibri que patia el RUC, segons les recomanacions del Informe Patten. El nom i símbols de l'organització van ser dissenyats per evitar alienar cap comunitat principal. El 2006, el 20% dels membres del PSNI ja eren catòlics, un progrés en comparació amb el 8,3% de l'antic RUC.[4]

Polítiques[modifica]

Al setembre de 2006, es va confirmar que un alt càrrec del PSNI, Judith Gillespie va aprovar la política del PSNI d'ús dels nens com a confidents incloent en circumstàncies excepcionals el passar informació sobre les seves pròpies famílies, però no sobre els seus pares.

Referències[modifica]

  1. «Robinson says PSNI retired officer policy must be transparent - BBC News», 25-04-2019. Arxivat de l'original el 2019-04-25. [Consulta: 24 desembre 2023].
  2. Gillespie, Gordon. The A to Z of the Northern Ireland Conflict (en anglès). Scarecrow Press, 2009-09-24. ISBN 978-0-8108-7045-1. 
  3. «SF decides to 'follow agreement'» (en anglès). BBC, 06-11-2006 [Consulta: 23 octubre 2020].
  4. SF delegates vote to support policingRTE News newspaper article, 28 de enero 2007

Bibliografia addicional[modifica]

  • Weitzer, Ronald. 1995. policing Under Fire: Ethnic Conflict and Police-Community Relations in Northern Ireland (Albany, NY: State University of New York Press).
  • Weitzer, Ronald. 1996. "Police Reform in Northern Ireland," Police Studies, v.19, no.2. pages :27-43.
  • Weitzer, Ronald. 1992. "Northern Ireland's Police Liaison Committees," policing and Society, vol.2, no.3, pages 233-243.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Police Service of Northern Ireland