Província de Granma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaProvíncia de Granma

EpònimGranma Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 20° 23′ N, 76° 39′ O / 20.38°N,76.65°O / 20.38; -76.65
Estat insularCuba Modifica el valor a Wikidata
CapitalBayamo Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població835.675 (2010) Modifica el valor a Wikidata (99,76 hab./km²)
Geografia
Superfície8.376,79 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2CU-12 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgranma.inf.cu Modifica el valor a Wikidata

La província de Granma està situada a la part més meridional de Cuba i banyada pel mar Carib, i la seva capital és Bayamo.

Va ser constituïda l'any 1976 i batejada amb el nom del iot que va portar a l'illa des de Mèxic els expedicionaris dirigits per Fidel Castro i Ernesto "Che" Guevara per iniciar la revolució cubana des de Sierra Maestra. A la Platja de les Colorades d'aquesta província van desembarcar els guerrillers del iot Granma el 2 de desembre de l'any 1956.

Granma té dos importants accidents geogràfics: el riu Cauto, el més gran i fins fa poc el més cabalós (a les costes del qual va morir José Martí), i la Fosa d'Orient amb 7.243m de profunditat. Té una extensió de 8.362 km², i una població d'uns 700.000 habitants. Geogràficament, té zones molt diferenciades: la vall del Cauto, allunyat de la costa nord i separat de la sud per Sierra Maestra, té característiques continentals i està dedicat a la ramaderia; la cala de Manzanillo i la zona muntanyosa, formada per part de Sierra Maestra.

Recursos econòmics[modifica]

Els seus recursos econòmics procedeixen del cultiu de l'arròs, del que la província n'és la primera productora de Cuba; per descomptat també hi ha sucre i ramaderia. A les zones de muntanya, es cultiva cafè i cacau, i a la costa hi ha empreses dedicades a la pesca del llagostí.

Municipis[modifica]

La província està formada per 13 municipis: Bartolomé Masó, Bayamo, Buey Arriba, Campechuela, Cauto Cristo, Guisa, Jiguaní, Manzanillo, Media Luna, Niquero, Pilón, Río Cauto i Yara.

Referències[modifica]

  • Cabrera Torres, Juan; De Giles Pacheco, Fernando. Guía Total - Cuba (en castellà). Madrid: Editorial Anaya, 2005, p. 260 pàgs. (Anaya Touring Club). ISBN 84-9776-203-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Província de Granma