Rimuix d'Accad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRimuix d'Accad

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Accad Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Imperi Accadi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà (2278 aC–2270 aC) Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesSargon d'Accad Modifica el valor a Wikidata  i Tashlultum Modifica el valor a Wikidata
GermansIlaba'is-takal (en) Tradueix, Shu-Enlil, Manixtuixu i Enheduanna Modifica el valor a Wikidata
Imperi d'Akkad amb Rimuix i Manixtuixu
Imperi accadi a l'època de Rimuix

Rimuix d'Accad o Rimuš va ser el fill i successor de Sargon al capdavant de l'imperi d'Accad, i segons diu la Llista de reis sumeris va regnar nou anys.

Només arribar al poder es va enfrontar a revoltes generalitzades i va haver de reconquerir Adab (un any del seu regnat és anomenat "l'any en què Adab va ser destruïda"), Lagash, Umma Ur i Zabalam, que s'havien alçat contra el nou rei.[1] Rimush va introduir la matança massiva i la destrucció a gran escala de les ciutats-estat sumèries, i va mantenir registres meticulosos de les seves destruccions. La majoria de les principals ciutats sumèries van ser destruïdes i les pèrdues humanes sumèries van ser enormes,[1] Però Rimuix va poder sufocar les revoltes.

El tercer any del seu regnat va lliurar una guerra sagnant contra els seus veïns del regne d'Elam, d'Awan i Warakshe, altre cop col·ligats contra Accad. Consta també la seva victòria sobre Meskigalu d'Adab i Ligalgalzu de Zabalam. Se sap que va fundar una ciutat que duia el seu nom al nord de Nínive. S'ha trobat una inscripció de Rimuix a l'alt Khabur, a la fortalesa anomenada Tell Brak. Va morir cap al 2275 aC després de regnar uns 9 anys (algunes fonts diuen 7 o 15) sembla que de mort violenta per una revolta al palau, i el va succeir el seu germà més gran Manixtuixu.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Hamblin, William J.. Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC: Holy Warriors at the Dawn of History (en anglès). Routledge, 2006, p. 93–94. ISBN 978-1-134-52062-6. 
  2. Cassin, Elena (et al.) (comp.). Los imperios del Antiguo Oriente I: del paleolítico a la mitad del segundo milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 76-77, 82, 89, 90, 96. ISBN 8432300411. 

Bibliografia[modifica]

  • Kramer, S. Noah. The Sumerians: Their History, Culture and Character, Chicago, 1963.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rimuix d'Accad


Precedit per:
Sargon
Rei d'Accad
2284 aC-2275 aC
Succeït per:
Manixtuixu