Robert Fricke

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert Fricke
Biografia
Naixement(de) Robert Karl Emanuel Fricke Modifica el valor a Wikidata
24 setembre 1861 Modifica el valor a Wikidata
Helmstedt (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort18 juliol 1930 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Bad Harzburg Modifica el valor a Wikidata
SepulturaHauptfriedhof, Brunsvic 52° 15′ 30″ N, 10° 33′ 16″ E / 52.258242°N,10.554556°E / 52.258242; 10.554556 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaÜber Systeme elliptischer Modulfunktionen von niederer Stufenzahl  (1885 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiFelix Klein i Carl Neumann Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnàlisi matemàtica, teoria de grups, matemàtiques, anàlisi complexa i teoria de funcions Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Brunsvic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Tècnica de Brunsvic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeEleonora Flender

Robert Fricke (Helmstedt, 24 de setembre de 1861 - Bad Harzburg, 18 de juliol de 1930) va ser un matemàtic alemany conegut pels seus treballs en sobre funcions automorfes.

Vida i Obra[modifica]

Tot i haver nascut a Helmstedt va créixer a Brunsvic on va fer i acabar els seus estudis secundaris volent ser professor de matemàtiques. Va estudiar a diferents universitats: Göttingen, Zúric, Berlín, Estrasburg i, finalment, a la universitat de Leipzig on va obtenir el doctorat el 1885 amb una dissertació dirigida per Felix Klein amb qui l'unirà des de llavors una gran amistat, potenciada pel fet d'haver-se cassat amb una neboda seva.[1] Després d'uns anys com a professor de secundària (i de preceptor dels fills del duc de Brunsvic), va obtenir la habilitació a la universitat de Kiel el 1891. L'any següent se'n va anar a la universitat de Göttingen per poder continuar treballant amb Klein, però només s'hi va estar dos anys perquè el 1894 va ser nomenat professor de la Universitat Tecnològica de Brunsvic en substitució de Richard Dedekind.[2] Va ser professor d'aquesta universitat fins a la seva mort el 1930.

Les principals aportacions de Fricke, en col·laboració amb Klein, van ser en el camp de la teoria de les funcions el·líptiques modulars i de les funcions automorfes, establint la seva relació amb els grups.[3] També va ser l'editor de les obres de Klein i de Dedekind.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Robert Fricke» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)