Robert d'Àustria-Este

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert d'Àustria-Este

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Robert Karl Ludwig Maximilian Michael Maria Anton Franz Ferdinand Joseph Otto Hubert Georg Pius Johannes Marcus d'Aviano von Österreich-d’Este Modifica el valor a Wikidata
8 febrer 1915 Modifica el valor a Wikidata
Palau de Schönbrunn (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 febrer 1996 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Basilea (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolArxiduc (1917–)
Duke of Modena (en) Tradueix (1917–1996)
Príncep
Prince of Modena (en) Tradueix
Príncep
Archduke of Austria-Este (en) Tradueix
Príncep Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia dels Habsburg i House of Austria-Este (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMargherita di Savoia-Aosta (1953–1996) Modifica el valor a Wikidata
FillsArchduchess Maria Béatrice of Austria-Este (en) Tradueix, Archduke Martin of Austria-Este (en) Tradueix, Archduke Gerhard of Austria-Este (en) Tradueix, Llorenç d'Àustria-Este, Archduchess Isabella of Austria-Este (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles I d'Àustria i IV d'Hongria Modifica el valor a Wikidata  i Zita de Borbó-Parma Modifica el valor a Wikidata
GermansOtó d'Habsburg-Lorena, Adelaida d'Àustria, Fèlix d'Habsburg-Lorena, Carles-Lluís d'Àustria, Rodolf d'Àustria, Arxiduquessa Carlota d'Àustria i Arxiduquessa Elisabet d'Àustria Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 210039171 Modifica el valor a Wikidata

Robert d'Àustria-Este, duc de Mòdena (Viena 1915 - Basilea 1996). Arxiduc d'Àustria, príncep de Bohèmia i d'Hongria i cap de la casa ducal de Mòdena amb el tractament d'altesa imperial i reial.

Nascut a la ciutat de Viena el dia 8 de febrer de 1915, fill de l'emperador Carles I d'Àustria i de la princesa Zita de Borbó-Parma. L'arxiduc era net per via paterna de l'arxiduc Otó d'Àustria i de la princesa Maria Josepa de Saxònia i per via materna ho era del duc Robert I de Parma i de la infanta Maria Antònia de Portugal.

Casat el dia 29 de desembre de 1953 al poblet francès de Brou amb la princesa Margarida de Savoia-Aosta, filla del duc Amadeu de Savoia-Aosta i de la princesa Anna d'Orleans. La parella va tenir cinc fills:

  • SAIR l'arxiduquessa Maria Beatriu d'Àustria-Este, nascuda a Bolougne sur Seine el 1954 i casada a Chartres amb el duc Ricard d'Arco-Zinneberg.
  • SAIR l'arxiduc Llorenç d'Àustria-Este, nascut a Boulogne sur Seine el 1955. Es casà el 1986 a Brussel·les amb la princesa Àstrid de Bèlgica.
  • SAIR l'arxiduc Gerard d'Àustria-Este, nascut a Boulogne-sur-Seine el 1957.
  • SAIR l'arxiduc Martí d'Àustria-Este, nascut a Boulogne-sur-Seine el 1960. Es casà l'any 2004 amb la princesa Caterina d'Isenburg-Büdingen.
  • SAIR l'arxiduquessa Isabel d'Àustria-Este, nascuda a Boulogne-sur-Seine el 1963. Es casà amb el comte Andrea Czarnocki-Lucheschi.

L'any 1922, a Madeira, l'emperador Carles I d'Àustria morí com a conseqüència d'una pneumònia. Mancats de recursos econòmics, desposseïts de les seves propietats privades a Àustria així com de la nacionalitat austríaca, els Habsburg reben el suport del rei Alfons XIII d'Espanya el qual els hi ofereix un palauet a la ciutat basca de Zarautz.

Robert d'Àustria-Este rebé del seu pare el ducat de Mòdena i la branca secundària de la Casa d'Àustria-Este. A partir d'aquest moment, Robert passà a titular-se duc de Modèna i a cognominar-se Àustria-Este.

Robert passà el títol al seu fill Llorenç a la seva mort, l'any 1996, en un hospital suís.