San Francisco el Grande

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
San Francisco el Grande
Vista nocturna
Imatge
EpònimFrancesc d'Assís Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusBasílica menor, monument, església parroquial catòlica i església conventual Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteFray Francisco Cabezas Modifica el valor a Wikidata
Construcció1761 Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aFrancesc d'Assís Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMadrid Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de San Francisco
Map
 40° 24′ 38″ N, 3° 42′ 52″ O / 40.410478°N,3.714391°O / 40.410478; -3.714391
Bé d'interès cultural
Data10 octubre 1980
IdentificadorRI-51-0004431
Activitat
DiòcesiArquebisbat de Madrid
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

San Francisco el Grande és una basílica menor catòlica al districte de la Latina (Madrid). És a la plaça de San Francisco, configurada per la intersecció del carrer de Bailén, la Gran Via de San Francisco i la Carrera de San Francisco. Forma part del convent franciscà de Jesús i Maria, fundat a principis del segle xiii, sobre una desapareguda ermita dedicada a santa Maria.

El lloc que ocupa avui dia la basílica ja era ocupat per un convent/ermita franciscà dit de San Francisco (Sant Francesc) que, segons recull una llegenda, fou fundada pel mateix Francesc d'Assís el 1217 durant la seva peregrinació a Santiago.[1] La reforma de la basílica, construïda sobre aquest establiment anterior, fou bastida en estil neoclàssic en la segona meitat del segle xviii, a partir d'un disseny de Francisco Cabezas, desenvolupat per Antonio Plo i finalitzat per Francesco Sabatini. L'edifici destaca per la seva cúpula, considerada com la tercera de planta circular de major diàmetre de la cristiandat; per la seva sumptuosa decoració interior, realitzada en estil eclèctic a finals del segle xix, i per la seva pinacoteca, representativa de la pintura espanyola dels segles xvii a xix, amb quadres de Zurbarán i Goya.

La seva titularitat correspon a l'Obra Pia dels Sants Llocs de Jerusalem, organisme autònom dependent del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació. El 19 d'octubre de 1980 va ser declarada Monument Nacional, segons reial decret, rebent per tant la condició de Bé d'Interès Cultural (BIC).

Notes[modifica]

  1. Manzanares, Benjamín R. «San Francisco el Grande, en todo su esplendor». España: www.archimadrid.com, 2001. Arxivat de l'original el 17 d'abril de 2010. [Consulta: 2008].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: San Francisco el Grande