Secretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusSecretaria general amb rang de subsecretaria
Història
ReemplaçaSecretaria General d'Indústria
Creació2012
Governança corporativa
Seu
Depèn deMinisteri d'Indústria, Turisme i Comerç

Lloc webindustria.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

La Secretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitja Empresa, també Secretaria General d'Indústria i de la PIME és una secretaria general espanyola depenent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme que exerceix les seves competències en matèria de desenvolupament industrial i de la Petita i Mitjana Empresa (PIME) i, que té com a objectiu prioritari, «transformar el teixit productiu mitjançant l'impuls del sector industrial i de la petita i mitja empresa perquè aportació major competitivitat al sistema econòmic en un entorn global.»

Funcions[modifica]

La Secretaria General exerceix les funcions que l'encomana l'article 6 del Reial decret 998/2018:[1]

  • La proposta, el desenvolupament i el seguiment de la política general del departament en relació amb la indústria i la petita i mitjana empresa (PIME).
  • L'impuls, la programació i la supervisió de les activitats del departament en matèria d'indústria i de la PIME.
  • L'elaboració i execució de les polítiques industrials i de la PIME, nacionals o emanades de la Unió Europea, que afectin a les indústries sobre les quals exerceixi la seva competència. Les propostes d'incorporació a l'ordenament jurídic de les polítiques i actuacions emanades de la normativa internacional i de la Unió Europea, així com la coordinació i assessorament dels assumptes d'àmbit europeu i internacional i cooperació tècnica a les àrees de competència de la Secretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitja Empresa.
  • La proposta i execució de les polítiques de suport i promoció de la PIME.
  • Les funcions relatives a la cooperació i coordinació amb les Comunitats Autònomes en matèria d'indústria i les destinades a afavorir i impulsar l'activitat empresarial de la PIME.
  • La proposta i si escau execució d'actuacions que redueixin les càrregues administratives de les empreses afavorint la seva creació i el desenvolupament de la seva activitat, sense perjudici de les competències de la Direcció general de Política Econòmica.
  • La proposta i execució d'actuacions i programes dirigits a millorar la competitivitat de la PIME, a facilitar el seu accés al finançament i a fomentar l'esperit emprenedor.
  • L'establiment de convenis de col·laboració de Punts d'Atenció a l'Emprenedor i els de Adhesió a la plataforma «Emprèn en 3» amb Ajuntaments i Comunitats Autònomes.
  • L'elaboració de polítiques per al desenvolupament de les empreses constituïdes en els sectors industrials, de foment de l'esperit emprenedor, de creació d'empresa i de millora dels recursos de les empreses.
  • La proposta d'iniciatives legislatives i reglamentàries de desenvolupament en el seu àmbit de competències.
  • L'elaboració de les polítiques de suport i d'impuls per facilitar a la indústria un entorn favorable i les condicions necessàries per millorar la seva competitivitat així com les relatives a la transformació digital de les empreses, sense perjudici de les competències atribuïdes a altres departaments ministerials.
  • L'elaboració de polítiques d'impuls al desenvolupament industrial que estimulin la generació i consolidació del teixit industrial espanyol i la competitivitat de les empreses, en col·laboració amb les Comunitats Autònomes.
  • La interlocució amb el sector empresarial industrial i les associacions empresarials para, entre altres finalitats, el foment de la cooperació entre empreses i associacions empresarials per realitzar actuacions d'interès comú vinculades al desenvolupament d'activitats industrials que suposin demanda conjunta de serveis, la seva modernització o expansió internacional.
  • La proposta d'actuacions en plans i programes dirigides a la millora de la competitivitat de les empreses dels sectors industrials sobre els quals exerceix la seva competència, així com a la creació d'un entorn favorable que propiciï la competitivitat internacional d'aquests sectors i la coordinació amb altres Administracions en aquelles matèries que impactin directament en la competitivitat de la indústria.
  • L'impuls, l'adreça i el seguiment de les accions i programes relacionats amb la indústria aeronàutica i dels altres sectors estratègics, incloses la representació i la participació en els organismes i empreses internacionals. D'igual manera, exercirà funcions d'impuls, adreça i seguiment de les accions i programes relacionats amb la indústria de l'espai. Aquestes competències es desenvoluparan sense perjudici de les atribucions pròpies del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en matèria espacial.
  • El foment i l'impuls de l'adaptació i compatibilitat de les activitats industrials a les exigències mediambientals i de seguretat, sense perjudici de les competències que puguin correspondre a altres departaments ministerials, impulsant a les empreses al desenvolupament i incorporació de les tecnologies adequades.
  • L'elaboració, d'acord amb les Comunitats Autònomes, de programes i iniciatives en l'àmbit de la qualitat i seguretat industrial, que contribueixin a la competitivitat i l'eliminació de barreres tècniques i l'elaboració i proposta de les disposicions reglamentàries d'ordenació de les activitats industrials i de la infraestructura per a la qualitat i seguretat industrial.
  • Qualsevol altra actuació que el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme li encomani en l'àmbit de les competències que li atorga la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, i de les seves normes de desenvolupament.

Estructura[modifica]

De la Secretaria General depenen els següents òrgans:

El Secretari General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa serà el vicepresident del Consell Estatal de la Petita i Mitja Empresa. Per a l'assessorament jurídic de la Secretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitja Empresa existirà una Advocacia de l'Estat.

Organismes adscrits[modifica]

Titulars[modifica]

  • Luis Valero Artola (5 de gener de 2012-31 de gener de 2014)[2][3]
  • Begoña Cristeto Blasco (31 de gener de 2014-22 de juny de 2018)[4][5]
  • Raúl Blanco Díaz (22 de juny de 2018-present)[6]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.