Segona carta de Joan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSegona carta de Joan
(grc) Β΄ Επιστολή Ἰωάννου
(de) 2. Brief des Johannes Modifica el valor a Wikidata
TipusEpístola i llibre de la Bíblia Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJoan Evangelista Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
GènereEpístola Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Part deNou Testament i Epístoles generals Modifica el valor a Wikidata

La Segona carta de Joan és un llibre del Nou Testament, i la cinquena epístola general o catòlica. Atribuïda per la tradició al deixeble de Jesús, Joan, el fill de Zebedeu (sant Joan Evangelista), és un dels llibres més breus de la Bíblia.

Reitera les idees de la Primera Epístola i reafirma el manament d'estimar-se els uns altres, un manament que des del principi (vv. 5 i 6) i preveient contra els que negaven la realitat de l'encarnació.[1]

Escrits Joànics
 · Evangeli de Joan
 · Primera carta
 · Segona carta
 · Tercera carta
 · Apocalipsi


Autoria[modifica]

La visió tradicional és que la carta va ser escrita pel deixeble de Jesús, Joan, el fill de Zebedeu, probablement a Efes quan ja era d'edat avançada. El contingut, llenguatge i estil de l'epístola indiquen una autoria comuna entre l'autor i l'evangeli de Joan, així com de les altres dues epístoles que se li atribueixen. La identificació tradicional de l'evangelista Joan amb l'apòstol Joan no és compartida pels estudiosos contemporanis. Tot i que l'autor d'aquesta carta es presenta com "l'ancià", el cert és que no s'ha pogut discernir qui és.[2] Per parlar de l'autor o autors es recorre sovint a l'expressió cercle joànic o comunitat joànica.

Destinataris[modifica]

La carta està dirigida a l'«electa senyora», i s'acomiada dient «Els fills de la teva germana electa et saluden». La majoria dels estudiosos estan d'acord que l'autor es refereix a una església cristiana veïna, als cristians de la qual la carta aniria adreçada.

Contingut[modifica]

Sant Joan Evangelista - escultura de marbre de Donatello (1408-1415)
Versicles Contingut
1-3 Salutació
4-6 La via de l'amor
7-11 La via de la fe
12-13 Comiat

Es pot considerar que aquesta carta és una síntesi de la Primera carta de Joan que posa l'accent en el manament de l'amor. La finalitat d'aquest manament és donar resposta als adversaris que no accepten la humanitat de Jesús. Per a l'autor d'aquesta obra és clar que l'encarnació de Jesucrist comporta la fe en ell i l'amor als germans.

Notes i referències[modifica]

  1. «Segona carta de Joan». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Pius-Ramon Tragan, «Joan: el deixeble predilecte? Reflexions sobre l'autor del quart evangeli», a la revista Butlletí de l'Associació Bíblica de Catalunya (n. 94 desembre de 2006).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segona carta de Joan