Sinantropia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El pardal comú és una espècie adaptada als entorns urbans.
El pardal comú és una espècie adaptada als entorns urbans.

El terme sinantropia s'utilitza en biologia per designar la capacitat d'algunes espècies de flora i fauna per habitar en ecosistemes urbans o antropitzats, adaptant-se a les condicions ambientals creades o modificades com a resultat de l'activitat humana. Pot aplicar-se tant a insectes, com a mamífers, rèptils, aus o altres animals o plantes. No es considera sinantropia l'associació entre l'home i els animals domèstic com el gos.[1]

Classificació[modifica]

Es classifiquen les espècies en diverses categories, en relació al seu grau de sinantropia:

  • Eusinantròpiques. Són aquelles espècies que estan relacionades amb àrees urbanes en les quals existeixen gran nombre d'habitatges.
  • Hemisinantròpiques. Són aquelles espècies que viuen properes a àrees rurals o suburbanes en les quals existeixen habitatges dispersos.
  • Anisantròpiques. Es designa amb aquest nom a aquelles espècies que viuen en àrees naturals on no existeixen assentaments humans.

Espècies[modifica]

  • Mosques. Algunes espècies de mosques de la família muscidae (mosques domèstiques), viuen en estret contacte amb els éssers humans, doncs el seu cicle vital es desenvolupa sobre materials generats per l'activitat humana, com a escombraries o altres deixalles orgàniques.[2]
  • Colom domèstic (Columba livia). Aquesta espècie s'ha adaptat al mitjà urbà, arribant a considerar-se una plaga en algunes ciutats.
  • Rates. Rattus rattus i Rattus norvegicus són les 2 espècies de rates que acostumen a viure prop de les cases. Mentre la primera prefereix habitar en les parts altes dels habitatges, els graners i les golfes, la segona prefereix els subsòls dels edificis, embornals i soterranis.[4]
  • Blattodea (paneroles). Al voltant de 20 espècies de paneroles prefereixen per viure els habitatges humans i proximitat.[5]

Referències[modifica]

  1. «Entomología forense. Los insectos y sus aportes a la investigación criminal.» (en castellà). UNLP. Arxivat de l'original el 2012-09-11. [Consulta: 6 desembre 2016].
  2. Figueroa-Roa, Luiz, and Arício X. Linhares. "Synanthropy of the Calliphoridae (Diptera) from Valdívia, Chile." Neotropical Entomology 31.2 (2002): 233-239.
  3. Nuorteva, Pekka. "The synanthropy of birds as an expression of the ecological cycle disorder caused by urbanization." Annales Zoologici Fennici. SOCIETAS BIOLOGICA FENNICA VANAMO, 1971.
  4. Panagiotakopulu, Eva. "Pharaonic Egypt and the origins of plague.Journal of Biogeography 31.2 (2004): 269-275.
  5. FAUCHEUX, Michel J., and Jack GOASMAT. "Les cerques et les sensilles associées de trois sauterelles synanthropes: Phaneroptera nana nana Fieber 1853, Meconema thalassinum (De Geer 1773) et Cyrtaspis scutata (Charpentier 1825)[Orthoptera: Ensifera.][Enllaç no actiu]Bulletin de la Société des sciences naturelles de l'Ouest de la France 35.2 (2013): 77-92.