Tausonita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTausonita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaSrTiO₃
Localitat tipusTausonitovaya Gorka (Tausonite Hill), Rierol Ditmar, Massís de Murunskii, Confluència dels rius Chara i Tokko, Aldan Shield, Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana4.3.3.5
Heys7.9.8
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 3,9Å;
Colorvermell, vermell-marró, taronja, gris fosc
Duresa6 a 6,5
Lluïssoradamantina
Diafanitattranslúcida
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1982-077
Any d'aprovació1982
SímbolTau Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tausonita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la perovskita. Rep el nom de Lev Vladimirovich Tauson (1917-1989), geoquímic i petròleg, director de l'Institut Geoquímic d'Irkutsk, a Rússia.

Característiques[modifica]

La tausonita és un òxid de fórmula química SrTiO₃. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 6 i 6,5. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1982.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la tausonita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Tausonitovaya, al Massís de Murunskii, en la confluència dels rius Chara i Tokko, a Sakhà)Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia). També ha estat descrita al dipòsit de terres rares de Zijinshan, a la prefectura xinesa de Lüliang; a la ciutat de Itoigawa, a la prefectura de Niigata, al Japó; al Cerro Sarambí, al departament d'Amambay, al Paraguai; i a la mina River Ranch, a Matabeleland Meridional, Zimbabwe.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tausonita
  1. «Tausonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 gener 2018].