Teofania

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Teofania (festival grec)».
Mort de Semele, de Rubens.

Una teofania (del grec antic θεοφάνεια, theofània, 'aparició de déu') és una manifestació local (com ara una aparició visible) d'una deïtat als éssers humans.[1][2]

El terme s'ha usat per referir-se a aparicions dels déus a les antigues religions de Grècia i del Pròxim Orient. Mentre que la Ilíada és la font més primerenca pel que fa a descripcions de teofanies en la tradició clàssica (que s'esdevenen arreu de la mitologia grega), segurament la descripció més antiga d'una teofania la trobaríem en l'Epopeia de Guilgameix.[3]

Aquest terme, però, ha adquirit un ús específic per part dels cristians respecte a la Bíblia, i en aquest sentit s'anomenen així les aparicions de Déu o d'éssers angèlics que es narren amb freqüència tant a l'Antic com al Nou Testament. Alguns veuen en l'«àngel del Senyor», que apareix en diversos llocs de l'Antic Testament, una preencarnació del Crist, o el que seria el mateix, el Crist abans de la seva manifestació en forma humana en el Nou Testament. Sovint els relats teofànics presenten l'escena amb riquesa de detalls descriptius i la col·loquen preferentment dalt d'una muntanya o l'emmarquen en un núvol. Amb tot, però, d'una de les teofanies més famoses, la de l'Anunciació (Lluc 1: 26-38), no en consta cap tret descriptiu, sinó que se'n subratlla únicament el missatge que va transmetre l'àngel a la Verge Maria.

La teofania està lligada, etimològicament i pel seu significat, amb l'epifania.

Referències[modifica]

  1. «teofania». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 3 juliol 2021].
  2. Burtchaell, 2002, p. 929.
  3. Bulkley, 1993, p. 163.

Bibliografia[modifica]

  • Bulkley, Kelly. «The Evil Dreams of Gilgamesh: An Interdisciplinary Approach to Dreams in Mythological Texts». A: The Dream and the Text: Essays on Literature and Language (en anglès). Albany: SUNY Press, 1993. ISBN 978-0-7914-1361-6. 
  • Burtchaell, J. T.. «Theophany». A: New Catholic Encyclopedia (en anglès). 13. Detroit: The Catholic University of America by Thomson/Gale, 2002. ISBN 978-0-7876-4017-0. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teofania