Triangle negre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un triangle negre.
Símbols de marcatge nazis

Un triangle negre invertit (▼) és un símbol d'orgull i solidaritat per a feministes i lesbianes.[1][2]

Té el seu origen en l'Alemanya nazi, on era una de les diverses insígnies en forma de triangle invertit usades en els camps de concentració per a marcar les diferents categories de presoners (vegeu sistema de marcatge als camps de concentració nazis). El triangle negre estava reservat a tots els que eren considerats antisocials: rodamons, gitanos, alguns anarquistes i dones a qui es considerava una amenaça per als valors de la família nazi, com ara lesbianes i prostitutes. L'origen n'és sovint interpretat de forma errònia com un pubis femení.[3][4]

Com a símbol de l'orgull lèsbic se l'ha considerat com l'equivalent femení del triangle rosa, que és un símbol per als homosexuals masculins. Actualment s'usa sovint com a símbol lèsbic o feminista, ja que la inversió representa la resistència contra la discriminació, en contraposició de la passiva acceptació del tractament separat però igual.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Lesbiana?: encantada, és un plaer, Grup de Lesbianes Feministes, 2001. (català)
  2. Régis Schlagdenhauffen, Les lesbiennes sont-elles des victimes du nazisme ? Analyse d'une controverse mémorielle, Revue d'Allemagne, tom 42, n°4, 2010. (francès)
  3. Claudia Schoppmann: Nationalsozialistische Sexualpolitik und weibliche Homosexualität (Treball fi de carrera a la Universitat Lliure de Berlín, 1990).
  4. «Black triangle women» (en anglès), 01-02-2001. Arxivat de l'original el 15 de setembre 2007. [Consulta: 2 febrer 2008].