Tèids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTèids
Teiidae Modifica el valor a Wikidata

Tupinambis teguixin Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaTeiidae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1827
Gèneres

Els tèids o teids[1] (Teiidae) són una família de sauròpsids escatosos distribuïda des del nord d'Amèrica del Sud i el Carib.

Característiques[modifica]

Els tèids inclouen sargantanes de cos allargat, membres ben desenvolupats, proveïdes d'escates granulars dorsals, i les plaques centrals grans, rectangulars; el cap té plaques grans. La mida varia molt, de 7 a 50 cm de longitud, segons les espècies.

Història natural[modifica]

L'hàbitat és una varietat àmplia d'ambients xeròfits i sabanes, i pasturatges propers a la selva. La reproducció és ovípara; Cnemidophorus, Kentropyx i Teius inclouen espècie unisexuals i bisexuals; les espècies unisexuals són sovint simpàtriques amb una o més espècies bisexuals. Presenten moviments ràpids, especialment les més petites, apareixen solament quan les temperatures diürnes són altes i permeten una activitat constant.

Taxonomia[modifica]

Els tèids es classifiquen en dos grups:

  • El dels llangardaixos del gènere Tupinambis, que són majors de 30 centímetre de llarg total, carnívors o omnívors, caça petits vertebrats i artròpodes.
  • L'altre grup conté els tàxons més petits; són menors a 16 centímetres de llarg total i inclou els gèneres Ameiva, Cnemidophorus, Kentropyx, i alguns altres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ruaix i Vinyet, J. «Punts conflictius d'ortografia». Llengua Nacional, 83, T2 2013.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tèids