Ulus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaUlus
Imatge

Localització
Map
 39° 56′ N, 32° 51′ E / 39.94°N,32.85°E / 39.94; 32.85
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia d'Ankara
DistricteAltındağ Modifica el valor a Wikidata

La columna de Julien a Ulus

Ulus és un semt (barri) d'Ankara, la capital de Turquia. Es troba al districte Altındağ, en el nucli antic d'Ankara.

Edificis[modifica]

Plaça d'Ulus, on es poden trobar edificis del primer gran banc de la República turca, İşbank, i la companyia abans estatal, també republicana, Sümerbank.

Tant els primers dos edificis del parlament turc (avui museus) com l'oficina central del Govern de la província d'Ankara (Ankara Valiliği) estan situats a Ulus. L'edifici de l'Ajuntament d'Ankara a Ulus ja no s'utilitza i està sent restaurat. [a] Atès que és el nucli antic de la capital, l'Òpera d'Ankara, el primer hotel gran de la ciutat, l'Ankara Palas, i diversos museus com ara Devlet Resim ve Heykel Müzesi (Museu Estatal de Pintura i Escultura, que utilitzen l'edifici central original dels Türk Ocakları) i el Museu de Civilitzacions es troben a Ulus. Temples històrics com ara el d'Augustus (i el Monumentum Ancyranum),[1] les mesquites Arslanhane (del segle xiii) i Hacı Bayram (del segle xv) o l'única activa (restaurada a 1994)[2][3] Sinagoga d'Ankara, així com la Azize Tereza Katolik Kilisesi (Església Catòlica Santa Teresa), una de les dues esglésies catòliques d'Ankara, estan situades en o a prop d'Ulus.[b] Una altra mesquita, ordenada per Hürrem Sultan i construïda per Mimar Sinan, prop del Mercat Central d'Ulus (Ulus Hali), va ser destruïda en un foc al segle xvii i posteriorment restituïda, però va desaparèixer del tot en la dècada del 1940.[4]

Notes[modifica]

  1. L'ajuntament metropolità té un nou edifici al districte de Yenimahalle construït en l'espai on abans havia el terminal de busos interciutats, fins al fin del segle xx.
  2. A Turquia, els "semt" no tenen fronteres definides. Per això moltes vegades un lloc pot ser considerat en un o altre barri dependent de les persones.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ulus