Unterwalden

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaUnterwalden

Localització
Map
 46° 52′ N, 8° 19′ E / 46.87°N,8.31°E / 46.87; 8.31
Geografia
Part de
Dades històriques
Creació1315 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1798 Modifica el valor a Wikidata

Unterwalden (en alemany Unterwalden, en francès Unterwald, en italià Unterwaldo, en romanx Silvania) va ser un dels tres cantons fundadors de Suïssa, juntament amb els cantons de Schwyz i d'Uri.

Geografia[modifica]

Aquest cantó està situat en el centre geogràfic de Suïssa. Al nord limita amb el Llac dels Quatre Cantons i pels altres punts cardinals limita amb diferents serres de muntanya. A l'oest podem trobar el Cantó de Lucerna i el de Schwyz, al nord trobem el cantó d'Uri i a l'est el cantó de Berna.

Història[modifica]

La Carta Federal de 1291 signada per les comunitats rurals d'Uri, Schwyz i Unterwalden es considera tradicionalment el document fundador de la Confederació Suïssa, encara que van poder haver existit aliances similars algunes dècades abans.[1]

En l'actualitat el cantó està dividit en dos semicantons, el de Nidwalden i el d'Obwalden. Aquesta separació ja prové d'abans de la independència i per tant mai va existir jurídicament un cantó Unterwalden, sinó sempre dos semicantons. Com que és un cantó té dret a dos representants al consell dels estats i com que està dividit, cada semicantó tria un representat a Berna.

Referències[modifica]

  1. (alemany) Schwabe & Co: Geschichte der Schweiz und der Schweizer , Schwabe & Co 1986/2004. ISBN 3-7965-2067-7