Valarxak d'Armènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaValarxak d'Armènia
Rei d'Armènia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaArxakuní Modifica el valor a Wikidata
ParesPap d'Armènia Modifica el valor a Wikidata  i Zarmandukht Modifica el valor a Wikidata
GermansArxak III d'Armènia Modifica el valor a Wikidata

Valarxak, Valarshak o Valarsaces d'Armènia (en armeni Վաղարշակը) fou un co-rei d'Armènia de la dinastia dels Arsàcides, que va regnar del 384 al 386.[1]

Valarxak éera el fill segon del rei Pap d'Armènia i de la reina Zarmandukht. Fou portat al tron l'any 384 com rei mancomunat amb el seu germà Arshak III pel regent Manuel Mamikonian amb l'acord de la cort de Pèrsia.

Amb la finalitat de mantenir l'equilibri entre les grans dinasties feudals armènies, es va casar amb la filla de la aspet (comandant de la cavalleria) Sahak I Bagratuní mentre que el seu germà es va casar amb la pròpia filla del régent Vardandukht Mamikonian.<.[1]

Valarxak, que sembla haver fixat la seva residència a la part occidental d'Armènia, va morir sense deixar cap hereu el 386, mesos després de Manuel Mamikonian.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Gérard Dédéyan, Histoire du peuple arménien, Toulouse, Éd. Privat, 2007

Bibliografia[modifica]

  • René Grousset, Histoire de l'Arménie des origines à 1071, Paris, Payot, 1947 (réimpr. 1973, 1984, 1995, 2008), 644 p., p. 161-162.
  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 87-88.