Yazid III

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYazid III

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) يزيد ابن الوليد ابن عبد الملك Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement701 Modifica el valor a Wikidata
Síria Modifica el valor a Wikidata
Mort25 setembre 744 Modifica el valor a Wikidata (42/43 anys)
Damasc Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de cervell Modifica el valor a Wikidata)
12è Califa omeia
17 abril 744 – 4 octubre 744
← al-Walid IIIbrahim ibn al-Walid → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, governador, califa Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaOmeies Modifica el valor a Wikidata
Pareal-Walid I Modifica el valor a Wikidata
GermansIbrahim ibn al-Walid, Bishr ibn al-Walid (en) Tradueix, al-Abbàs ibn al-Walid, Umar ibn al-Walid (en) Tradueix, Abd-al-Aziz ibn al-Walid i Masrur ibn al-Walid (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Yazid ibn al-Walid o Yazid III (àrab: يزيد بن الوليد, Yazīd ibn al-Walīd) (701-744) fou califa omeia marwànida de Damasc (744). Va governar uns sis mesos i fou conegut com an-Nàqis (àrab: الناقص, an-Nāqiṣ, ‘el que disminueix’,[1] perquè, volent imitar el seu antecessor, el califa Úmar, va reduir el sou de la tropa, com també havia fet Úmar, després que Yazid II l'hagués augmentat). La seva mare fou una de les netes de Yezdegerd III que fou feta presonera a Transoxiana, i es vantava que d'ella havia heretat sang sassànida i romana d'Orient. Fou famós pel seu ascetisme i religiositat.

Va agafar el poder en un cop d'estat contra el seu cosí al-Walid II ibn Yazid, la qual cosa va provocar la tercera guerra civil del califat o tercera fitna. El principal suport de Yazid foren els kalbites de la regió de Damasc; va afavorir els kalbites o iemenites contra els qaysites o mudarites. Va enviar al kalbita Mansur ibn Jumhur a l'Iraq per destituir al governador qaysita Yússuf ibn Úmar ath-Thaqafí, però després hi va nomenar governador a l'omeia Abd-Al·lah ibn Úmar ibn Abd-al-Aziz.

Hauria mort de manera natural, tot i que també es diu que fou víctima de la pesta, el setembre del 744 i el va succeir Ibrahim ibn al-Walid.


Precedit per:
al-Walid II
califa omeia de Damasc
744
Succeït per:
Ibrahim

Referències[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. «نقص». ISBN 978-84-412-1546-7. 

Bibliografia[modifica]