Àmfora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el recipient. Si cerqueu la unitat de mesura, vegeu «quadrantal».
Àmfores exhibides al castell de Bodrum, Turquia.

Una àmfora (grec antic: ἀμφορεύς, llatí: Amphora) és un recipient de terrissa de cos ovalat i coll estret flanquejat per dues nanses, normalment acabat en un piu, i que és usada per a guardar-hi i transportar-hi aliments.

El material habitual de l'àmfora era la terrissa, segons Horaci[1] i per això també se l'anomenava testa. Homer parla d'àmfores d'or i de pedra.[2] En èpoques posteriors també hi van haver àmfores de vidre,[3] i se n'han trobat diverses a Pompeia. Corneli Nepot esmenta, com a gran raresa, àmfores fetes d'ònix, de les que també en parla Plini el Vell.[4] De vegades portava estampat el nom del fabricant, o del lloc de fabricació.

Les àmfores s'utilitzaven per a la conservació de diversos aliments que requerien una cura especial, com ara el vi, l'oli, la mel, el raïm, les olives i altres fruits. Xenofont[5] diu que també s'usaven per guardar les carns conservades en vinagre, i Heròdot explica que s'hi podia guardar or fos i plom.[6] Homer i Sòfocles diuen que les àmfores s'usaven també com a urnes funeràries. Es partien pel mig, s'hi posava el cadàver i es tornaven a tancar, segellant-les amb fang.[7]

Tipus d'àmfores[modifica]

Àmfora grega amb la imatge de la deessa Atenea.
  • Cadus: àmfora per contenir vi i ser transportada en vaixell.
  • Àmfora africana: àmfora fabricada al nord d'Àfrica entre el segle ii aC i el segle vii i sobretot durant el baix Imperi.
  • Àmfora bètica: àmfora fabricada al sud de la península Ibèrica durant l'Imperi Romà, caracteritzada per una pasta vermella o beix, i una engalba clara.
  • Àmfora brindisina: àmfora de forma globular fabricada a Bríndisi durant els segles II i I aC, caracteritzada per una pasta beix.
  • Àmfora ebusitana: àmfora fabricada a Eivissa entre els segles VII aC i II, caracteritzada per una pasta rosada.
  • Àmfora etrusca: àmfora fabricada a Etrúria entre els segles VIII i III aC, caracteritzada generalment per una pasta marronosa.
  • Àmfora fenícia: àmfora fabricada a Fenícia i les seves colònies entre els segles IX i VI aC, caracteritzada per una pasta bicroma, generalment grisa i rosada.
  • Àmfora grecoitàlica: àmfora fabricada a la Itàlia central i meridional entre els segles IV i II aC, caracteritzada per una pasta rosada i un llavi triangular.
  • Àmfora itàlica: àmfora fabricada a la costa tirrena durant els segles II i I aC, caracteritzada per una pasta vermellosa amb desgreixant d'olivina i augita i una engalba de color crema.
  • Àmfora massaliota: àmfora fabricada a Marsella entre els segles VI i II aC, caracteritzada per una pasta clara amb abundant desgreixant de mica argentada.
  • Àmfora oriental: àmfora fabricada a la Mediterrània oriental entre els segles I i VII, caracteritzada per una pasta marró beix amb desgreixant de mica.
  • Àmfora púnica: àmfora fabricada al món cartaginès entre els segles VIII i I aC, caracteritzada per una pasta marronosa amb desgreixant de quars.
  • Àmfora tarraconense: àmfora fabricada al nord-est de la península Ibèrica durant l'Imperi Romà, caracteritzada per una pasta marró vermellosa i una engalba blanca.[8]
  • Amforisc: àmfora petita usada per a guardar-hi perfums.

Referències[modifica]

  1. Horaci. De Arte poetica, XXI
  2. Homer. Ilíada, XXIII, 92; Odissea XXIV, 74; XII, 105
  3. Petroni. Satíricon, 34
  4. Plini el Vell. Naturalis Historia, XXXVI, 59
  5. Xenofont. Anàbasi, V, 4, 28
  6. Heròdot. Històries, III, 96
  7. Smith, William (ed.). «Amphora». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 31 gener 2023].
  8. "Amphora", The Concise Oxford Dictionary of Archaeology. Timothy Darvill. Oxford University Press, any 2002.

Bibliografia[modifica]

  • "Amphora." Encyclopædia Britannica., any 2006.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àmfora