Ókrug

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Okrug (Croàcia).

Ókrug (окръг en búlgar; о́круг en rus i serbi; округа en ucraïnès; okręg en polonès; оқрҿс en abkhaz) és un terme que indica una subdivisió administrativa en alguns estats eslaus, habitualment anomenada en català «districte». És un mot similar al Bezirk alemany i a l'arrondissement francès, en el sentit de territori «encerclat» o «envoltat».

Els ókrugs autònoms de Rússia[modifica]

Districtes autònoms de Rússia:
1. Txukotka
2. Khàntia-Mànsia
3. Nenètsia
4. Iamàlia

Actualment a la Federació Russa hi ha quatre ókrugs autònoms o districtes autònoms que tenen la categoria de subjectes federals i, per tant, dos representants al Consell Federal de Rússia. Malgrat això, a alguns efectes administratius els districtes autònoms es consideren part d'un altre subjecte federal. En general, els districtes autònoms tenen més autonomia que les províncies (óblast) i els territoris (krai) però menys que les repúbliques. Normalment també tenen amb una substancial minoria ètnica dominant.

Altres antics districtes autònoms han perdut la seva condició de subjectes federals i han estat integrats dins altres subjectes federals:

Els ókrugs federals de Rússia[modifica]

A la Federació Russa també hi ha vuit districtes federals (federalni ókrug), divisió territorial que inclou diversos subjectes federals. Vegeu l'article districtes federals de Rússia.