Don Adams

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Don Alden Adams».
Infotaula de personaDon Adams

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 abril 1923 Modifica el valor a Wikidata
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 setembre 2005 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Beverly Hills (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Limfoma i càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaHollywood Forever Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióDeWitt Clinton High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de cinema, actor, actor de veu, actor de televisió, guionista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1954 Modifica el valor a Wikidata –
Carrera militar
Branca militarCos de Marines dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAdelaide Efantis (1949–1958)
Dorothy Bracken (1960–1976)
Judy Luciano (m. 1977–1990)
FillsCecily Adams, Stacey Adams, Christine Adams Modifica el valor a Wikidata
GermansDick Yarmy i Gloria Burton Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0010915 Allocine: 135911 Allmovie: p264 TCM: 665 IBDB: 29336 TMDB.org: 94845
Find a Grave: 11827535 Modifica el valor a Wikidata

Don Adams (Nova York, 13 d'abril de 1923 - Los Angeles, 25 de setembre de 2005), nascut Donald James Yarmy, era un actor estatunidenc més conegut pel seu paper com a Maxwell Smart (Superagent 86) en la sitcom de TV Get Smart (1965-1970, 1995), que també dirigia i escrivia. Adams va guanyar l'Emmy tres vegades consecutives per aquest personatge (1967-1969). També va assolir fama addicional per ser la veu de l'Inspector Gadget en els títols.

Biografia[modifica]

Adams era fill de William Yarmy, un jueu hongarès, i Consuelo Morgan, catòlica amb herència holandesa i irlandesa.

Don Adams va servir amb els Marines dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial al Pacífic. Va ser ferit durant la Batalla de Guadalcanal i va contraure malària, gairebé morint de febre. Els rumors que va ser l'únic membre del seu escamot en sobreviure a Guadalcanal no són certs.

Adams més tard treballa com a còmic i mim, prenent el nom artístic de Don Adams després del casament amb la cantant Adelaide Efantis, que actuava sota el nom d'Adelaide Adams. Després del seu divorci, va continuar emprant el malnom "Adams", explicant (potser còmicament) que se'l va quedar perquè sempre acabava cansat en les audicions que anaven per ordre alfabètic, tot fent referència al seu Yarmy natal.

Moria a Los Angeles, Califòrnia, a l'edat de 82 d'una sobtada infecció de pulmons després d'una batalla amb limfoma d'ossos. Se'l va enterrar a Hollywood Forever Cemetery.

Carrera[modifica]

El seu treball a la televisió començava el 1954, quan guanya el Arthur Godfrey's Talent Scouts amb una comèdia verbal escrita pel seu amic d'infantesa Bill Dana. A més a més d'aparèixer en nombroses comèdies, varietats, i sèries dramàtiques, Adams tenia un paper a la sitcom de la NBC The Bill Dana Show (1963-65), amb un personatge de detectiu d'hotel gairebé idèntic al que prompte interpretaria a "Get Smart". El paper de l'hoteler era interpretat per Jonathan Harris, el qual més tard feia un paper de client a "Get Smart" el 1970.

Els projectes d'Adams després de "Get Smart" no van tenir el mateix èxit, incloent-hi la sèrie de comèdia The Partners (1971-1972), un concurs anomenat Don Adams´ Screen Test (1975-1976) i tres intents de reanimar a Maxwell Smart durant els anys 1980. Continuava fent la majoria dels seus ingressos en el seu treball en escena i en clubs. Tanmateix, astutament va escollir l'opció d'esdevindre co-propietari dels drets de "Get Smart", la qual cosa li va garantir una important font d'ingressos.

Don Adams també va posar veu a Tennessee Tuxedo and His Tales (1963-1966), però va ser més famós com la veu d'Inspector Gadget a la capçalera d'aquella sèrie de televisió (1983-1985) i l'Especial de Nadal; fins i tot va convertir-se en una forma animada per aparèixer en un episodi de The New Scooby-Doo Movies,emès per la CBS el 13 d'octubre de 1973. També va provar un retorn a la sitcom a Canadà, amb Check it Out! (1985), a la qual va estar durant tres anys, però sense assolir gaire renom fora del Canadà.

Adams manifestava en entrevistes que la seva famosa caracterització de veu de "clippy" era una exageració de l'estil de l'actor William Powell. Ocasionalment, també li agradava fer una imitació de Ronald Colman.

A la versió de la pel·lícula Inspector Gadget (1999), protagonitzada per Matthew Broderick, Adams era la veu del gos Brain en els crèdits finals.

Vida personal[modifica]

Don Adams es va casar i divorciar tres vegades, i va tenir set fills i filles.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Don Adams