Helen Andelin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHelen Andelin
Biografia
Naixement22 maig 1920 Modifica el valor a Wikidata
Mesa (Arizona) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 juny 2009 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Pierce City (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Brigham Young Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFeminitat, matrimoni, assessorament de relacions, lectorat i aconsellament Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptora, conferenciant, assessora Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Helen Berry Andelin (Mesa, Arizona, 22 de maig de 1920Pierce City, Missouri, 7 de juny del 2009)[1] fou la fundadora del Moviment de Feminitat Fascinant que es va originar a partir dels cursos per a dones casades que ella mateixa impartia a principis de 1960. Ha estat una figura polèmica entre els moviments feministes degut al seu recolzament dels valors i rols tradicionals dins del matrimoni.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

Helen va néixer l'any 1920, filla del Dr. Herbert i d'Anna May Berry, fou la més jove de set fills educats i criats en la religió mormona. Es va graduar al Phoenix Union High School i va assistir a la Universitat Brigham Young, on va acabar el grau en Economia Domèstica.[2]

Familia[modifica]

A la Universitat Brigham Young, va conèixer a Aubrey Passey Andelin amb qui es va casar, aquest era fill d'Aubrey Olof i Gladys Passey Andelin.[3] Aubrey es va graduar a l'Escola d'Odontologia de la Universitat del Sud de Califòrnia i fou odontòleg a Califòrnia durant molts anys. Helen i el seu marit van ser els pares de vuit fills, quatre nois i quatre noies, alguns dels quals van esdevenir professionals reconeguts en els seus camps.. Els seus fills inclouen diversos personatges coneguts en els seus propis camps.

Feminitat Fascinant[modifica]

Helen Andelin va escriure el llibre Feminitat Fascinant el 1963, fruit de les classes d'enriquiment del matrimoni que ella impartia a Califòrnia. Va crear la seva editorial Pacific Press amb el seu marit i va vendre les primeres còpies del seu llibre que al llarg del temps ha arribat a vendre milions d'exemplars. Va basar les classes i el seu llibre en una sèrie de fullets que es van publicar en els anys 1920 i 1930 i en la Biblia. El seu moviment va començar amb grups petits dins de l'església local i va arribar a liderar una organització educativa que actuava a tot el territori dels Estats Units.

La ideologia dels seus seminaris i del seu llibre és un retorn als valors tradicionals, animant les dones a no tenir carreres i esdevenir, al seu lloc bones mares i mestresses de casa i esposes obedients.[4]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://familytreemaker.genealogy.com/users/m/a/a/Jeffrey-G-Maass/GENE12-0017.html#CHILD110
  2. «Helen B. Andelin Papers». Arxivat de l'original el 2010-06-15. [Consulta: 30 juny 2010].
  3. «FamilySearch.org - Search». Arxivat de l'original el 2008-05-13. [Consulta: 30 juny 2010].
  4. Neuffer, Julie Debra «Helen Andelin and the Fascinating Womanhood Movement». University of Utah Press, 2015. Project MUSE.

Enllaços externs[modifica]