Bilis d'os

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un os biliar en una "crush cage" a ka granja Huizhou, al Vietnam
Granja d'extracció de bilis d'ossos malais.

La bilis d'os és una substància emprada com a remei de la medicina tradicional xinesa.[1] Acostuma a ser extreta de la vesícula biliar d'exemplars d'os negre asiàtic i d'os malai. En menor mesura s'extreu de les subespècies xineses d'os bru (de l'Himàlaia i del Tibet), tot i que pot ser extreta de qualsevol úrsid (llevat de lpanda gegant). Actualment, es col·lecta directament d'animals vius mantinguts en captivitat en granges-factoria d'extracció de bilis. Són els anomenats ossos biliars (bile bears), o bé ossos de bateria (battery bears), donada la disposició de les gàbies en aquestes granges. L'extracció es realitza mitjançant un catèter introduït a la vesícula biliar de l'animal després d'una incisió.[2]

Tant l'os negre asiàtic com l'os malai figuren com a vulnerables a la Llista vermella d'animals amenaçats publicada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.[3] Anteriorment aquests ossos eren caçats per la bilis, però les granges d'ossos s'han tornat habituals des que es va prohibir la caça als anys vuitanta.[4]

Al 2015 s'estimava que, com a mínim, 12.000 ossos es trobaven en aquesta situació, la majoria a la Xina, però també al Vietnam, Laos, Birmània i Corea del Sud, amb la demanda del producte estenent-se per bona part del sud-est asiàtic.[5] S'estima que el valor del comerç global de productes de l'os és de fins a 2.000 milions de dòlars.[6]

Extracció[modifica]

La Bilis d'os en forma líquida.

Captivitat[modifica]

Per facilitar l'extracció els ossos són mantinguts en gàbies de 2.6 x 4.4 x 6.5 peus (79 cm x 130 cm x 200 cm) per a un animal que pesa de 110 a 260 lliures (de 50 a 120 kg).[7] Aquestes gàbies són tan petites que impedeixen que els ossos puguin seure drets o girar-se, deixant-los sense capacitat per maniobrar. Alguns ossos es mantenen en les anomades crush cages els costats de les quals es poden moure cap a l'interior per contenir l'os.

Viure en aquestes condicions durant més de 25 anys comporta danys psicològics severs, ferides, autolesions i atròfia muscular.[8] Alguns ossos es capturen com a cadells i es poden mantenir confinats en les granjes fins a 30 anys.[9] S'han reportat ossos equipats amb armilles de ferro, per evitar que s'autolesionin l'estomac, a causa del dolor, i que s'extreguin els cateters.[6] L'agost del 2011, un mitjà de premsa asiàtic va reportar un incident en el qual una ossa biliar en captivitat va escanyar a la seva cria, per després suïcidar-se colpejant-se el cap contra una paret.[10]

Mètode d'extracció[modifica]

La bilis d'os es pot collir mitjançant diverses tècniques, que requereixen un cert grau de cirurgia, i poden deixar una fístula permanent o un catèter inserit. Al extreure's la bilis mitjançant un forat en l'abdomen de l'animal, que no es tanca mai, aquests resten exposats a possibles infeccions, malalties, com càncer i tumors, així com mort per peritonitis.[7] Una proporció significativa dels ossos moren a causa de l'estrès de la cirurgia no qualificada o de les infeccions que es poden produir.

Usos[modifica]

Bilis d'os en píndoles

L'ús de la bilis d'os pot dividir-se en dos categories; com a medicina (tractament i prevenció) o com a tònic i menjar. La farmacopenia xinesa indica que les seves accions inclouen:[11]

  • Eliminar la calor del fetge
  • Millorar convulsions i espasmes
  • Millorar la visió
  • Netejar el cos de “calors” i materials tòxics
  • Dolor intra-anal

Els informes de patologia han demostrat que la bilis dels ossos malalts es contamina sovint amb sang, pus, femta, orina, bacteris i cèl·lules canceroses.[12]

Referències[modifica]

  1. «Test kit targets cruel bear trade» (en anglès). BBC.
  2. «La bile d'ours, un business très rentable» (en francès). Courrier International, 14-04-2010. [Consulta: 30 novembre 2020].
  3. «IUCN Red List of Threatened Species» (en anglès). The IUCN Red List of Threatened Species. [Consulta: 30 novembre 2020].
  4. Bacon, H «Implications of bear bile farming». Veterinary Times, 2008.
  5. «Is the end of 'house of horror' bear bile factories in sight?» (en anglès). The Guardian, 2015. [Consulta: 30 novembre 2020].
  6. 6,0 6,1 «Asian Bear Bile Remedies: Traditional Medicine or Barbarism?» (en anglès). Science base medicine. [Consulta: 22 novembre 2020].
  7. 7,0 7,1 «China’s Bear Farming and Long-Term Solutions». Journal of Applied Animal Welfare Science. 7 (1), 2004, pàg. 71–81. PMID: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15066772/.
  8. «Bear Bile Farming - Get The Word Out!» (en anglès). [Consulta: 28 gener 2012].
  9. «Bear Bile farming» (en anglès). animalsasia. [Consulta: 30 novembre 2020].
  10. «Bile Bear Farm Horrors: Mother Bear Kills Cub and Then Itself» (en anglès). The Morton Report. Arxivat de l'original el 2020-11-12. [Consulta: 28 gener 2012].
  11. Error en el títol o la url.«» (en castellà). Arxivat de l'original el 17 de novembre de 2011. [Consulta: 28 gener 2012].
  12. «WHAT IS BEAR BILE FARMING? Overview» (en anglès). anilasasia. [Consulta: 30 novembre 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]