Vahan (comandant romà d'Orient)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVahan
Nom original(hy) Վահան Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle VI Modifica el valor a Wikidata
Mort636 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
prop de Damasc
Activitat
OcupacióMilitar
Carrera militar
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
ConflicteBatalla del Yarmuk i mort en combat Modifica el valor a Wikidata

Vahan fou un comandant militar de l'Imperi Romà d'Orient que probablement morí poc després de la Batalla del Yarmuk el 636.

Vahan, un armeni que anteriorment havia dirigit la guarnició d'Èmesa[1] i participat en la guerra romano-sassànida del 602-628 com a mestre dels soldats d'Orient, fou el comandant en cap de les forces romanes al Yarmuk. Ell i part de les seves tropes aconseguiren evitar la seva destrucció a la batalla, però foren perseguits i morts per la guàrdia mòbil àrab durant la seva posterior retirada cap a Damasc, tot i que altres relats diuen que, havent perdut el seu honor amb la derrota, es podria haver clausurat en un monestir del Sinaí.[2]

Les fonts musulmanes destaquen el comportament «noble i exemplar» de Vahan en comparació amb el d'altres comandants romans.[3] Segons aquestes fonts, abans de la Batalla del Yarmuk, un general romà confiscà ovelles d'un ciutadà cristià de l'Imperi i, quan aquest envià la seva dona i la seva filla a queixar-se'n, les dones foren violades, el fill fou mort quan intentà defensar-les i al pare li tallaren una mà. Vahan, desesperat davant d'aquests crims però incapaç de castigar-ne els culpables perquè gaudien del suport de tots els altres generals, exclamà:

« Que estrany i desconcertant! Per què no s'esfondren les muntanyes, per què no es desborda el mar, per què no desapareix la terra i per què no tremola el cel davant d'aquest pecat que heu comès? […] Quant a mi, juro que sóc innocent dels vostres actes. »
[3]

Les fonts segons les quals Vahan o els seus soldats s'haurien rebel·lat contra l'emperador Heracli abans de la Batalla del Yarmuk probablement són propaganda escampada per culpar Vahan de la desfeta.[4]

Referències[modifica]

  1. Bartikian, H. «Վահան». A: Enciclopèdia Soviètica Armènia (en armeni). XI, 1985, p. 243. 
  2. Crawford, 2013, p. 132.
  3. 3,0 3,1 El-Cheikh, Nadia Maria. Byzantium Viewed by the Arabs (en anglès). Cambridge (Massachusetts): Harvard Center for Middle Eastern Studies, 2004. ISBN 978-0-932885-30-2. 
  4. Kaegi, Walter Emil. Byzantium and the early Islamic conquests (en anglès). Cambridge: Cambridge University Press, 1995. ISBN 978-0-521-48455-8. 

Bibliografia[modifica]

  • Crawford, P. The War of the Three Gods: Romans, Persians and the Rise of Islam (en anglès). Pen and Sword Books, 2013. ISBN 978-1-84884-612-8.