Raymond Duchamp-Villon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRaymond Duchamp-Villon

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 novembre 1876 Modifica el valor a Wikidata
Damville (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 octubre 1918 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Canes (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTifus Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSena Marítim
cementiri monumental de Rouen Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor, pintor Modifica el valor a Wikidata
MovimentCubisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEmile Frédéric Nicolle Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Participà en
16 juliol 1955documenta 1 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
ParesJustin-Isidore Eugène Duchamp (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Lucie Duchamp (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansJacques Villon, Marcel Duchamp i Suzanne Duchamp Modifica el valor a Wikidata

Raymond Duchamp-Villon (5 novembre 1876 – 9 octubre 1918) fou un escultor francès.[1]

De nom Pierre-Maurice-Raymond Duchamp, nasqué a Damville, Eure, a l'Alta Normandia, regió de França. Fou el segon fill d'Eugene i Lucie Duchamp. Del sis germans Duchamp, quatre esdevindrien artistes exitosos. Fou germà de Jacques Villon (1875-1963), pintor, i estampador; de Marcel Duchamp (1887-1968), pintor, escultor i escriptor; i de Suzanne Duchamp-Crotti (1889-1963), pintora.

Vida i art[modifica]

De 1894 a 1898 Raymond Duchamp-Villon visqué al barri de Montmartre de Paris amb el seu germà Jacques i estudià medicina a la Sorbonne. Una febre reumàtica l'obligà a deixar els estudis el 1898 i el deixà parcialment incapacitat durant un temps. Aquest esdeveniment imprevist alterà el curs de la seva vida, ja que començà a interessar-se per l'escultura. Va començar creant petites estatuetes i esdevingué essencialment un autodidacta, assolint una gran mestria i intuïció. El 1902 i 1903, exposà al Salon de la Société Nationale des Beaux-Arts i per distingir-se del seu germà artista, començà a utilitzar el nom Duchamp-Villon a totes les seves obres.

Raymond Duchamp-Villon, 1914, El Cavall Gran, bronze, 1914 (dues vistes), Museu de Belles Arts, Houston
Tres germans Duchamp, d'esquerra a dreta: Marcel Duchamp, Jacques Villon, i Raymond Duchamp-Villon al jardí de l'estudi de Jacques Villon estudi a Puteaux, França, 1914, (col·leccions de la Smithsonian Institution.)
Raymond Duchamp-Villon, 1912, Estudi per La Maison Cubiste, Projet d'Hotel (Casa Cubista). Imatge publicada a Les Peintres Cubistes, per Guillaume Apollinaire, 17 març 1913

El 1905 Duchamp-Villon va fer la seva primera exposició al Salon d'Automne i una mostra a la Galerie Legrip de Rouen amb el seu germà Jacques. Dos anys més tard es traslladaren al poble de Puteaux als afores de París on el tres germans Duchamp eren part de reunions regulars del què s'acabà coneixent com el Grup de Puteaux d'artistes i crítics. La reputació de Raymond era tal que va ser nomenat membre del jurat de la secció d'escultura del Salon d'Automne el 1907 i va ser fonamental en la promoció del moviment cubista.

El 1911 va exposar a la Galerie de l'Art Contemporain de París i l'any següent la seva feina va ser inclosa en una mostra organitzada pels germans Duchamp al Salon de la Section d'Or a la Galerie de la Boétie. Després els tres germans Duchamp van mostrar la seva obra a l'Armory Show de Nova York, que ajudà a introduir l'art modern a Amèrica.

El 1913 va participar en exposicions a la Galerie André Groult de París, la Galerie S. V. U. Mánes a Praga, i el 1914 a Der Sturm Gallery a Berlin. Durant la Primera Guerra Mundial Raymond Duchamp-Villon serví l'exèrcit francès exercint la medicina, i treballava encara en la seva escultura cubista més important, El Cavall Gran.

A finals del 1916 Raymond Duchamp-Villon va contreure la febre tifoidea quan era als quarters militars de la Champagne. Llavors fou portat a l'hospital militar de Cannes, on va morir.

El 1967, a Rouen, el seu darrer germà artista supervivent, Marcel, va ajudar a organitzar una exposició titulada Les Duchamp: Jacques Villon, Raymond Duchamp-Villon, Marcel Duchamp, Suzanne Duchamp. Part d'aquesta exposició familiar fou posteriorment mostrada al Musée National d'Art Moderne a París.

Galeria[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Tomkins, Calvin, Duchamp: A Biography. Henry Holt and Company, Inc., 1996. ISBN 0-8050-5789-7

Referències[modifica]

  1. «https://www.guggenheim.org/artwork/artist/Raymond-Duchamp-Villon» (en anglès). [Consulta: 14 desembre 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]