Roque Carrión Martínez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoque Carrión Martínez
Biografia
Naixement14 febrer 1916 Modifica el valor a Wikidata
Cartagena (Regió de Múrcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 desembre 1995 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Lanester (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoficial, membre de la Resistència Francesa Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Lleialtat República Espanyola
França Lliure
Branca militar FARE
Forces Franceses de l'Interior
Rang militar Coronel
ConflicteGuerra Civil espanyola
Premis

Roque Carrión Martínez, conegut com a Icare o Commandant Icare, (Cartagena, 14 de febrer de 1916 - Lanester, 6 de desembre de 1995) fou un militar exiliat espanyol, combatent durant la guerra civil espanyola i militant de la Resistència francesa a Bretanya.

Biografia[modifica]

El 1936 fou nomenat oficial de l'exèrcit de l'aire espanyol[1] i lluità en la guerra civil espanyola defensant la Segona República. En acabar la guerra el 1939, va acompanyar la retirada de l'exèrcit republicà a França i fou internat als camps de concentració francesos de Gurs i Argelers fins que es va establir a An Oriant.

Durant l'ocupació alemanya de la Bretanya va treballar en la construcció de la base de submarins d'An Oriant, on hi va constituir una xarxa de sabotatges per a la resistència comunista. Poc després fou descobert i va fugir cap a Plouray, on va formar part del maquis de Ty-Glas amb el sobrenom Icare. El seu grup el 14 de juliol de 1944 es va constituir en la 2a Companyia del batalló Koenig i va lluitar tres setmanes contra els soldats alemanys al bosc de Kergrist-Moëlou, des d'on va alliberar Rostrenen i Pontivy.

Formà part de l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR). Després de la guerra va treballar com a camioner i com a taxista. Va morir el 1995, uns mesos després de rebre la Legió d'Honor, i fou enterrat a Lanester.[1]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 Maitron.

Fonts[modifica]

  • Notice biographique per Jean-Pierre Besse, al Maitron, dictionnaire biographique, mouvement ouvrier, mouvement social
  • Leroux, Roger. Le Morbihan en guerre 1939-1945. Imprimerie de la Manutention, Mayenne: Éd. à compte d'auteur, 1986, p. 672. MorbihanEnGuerre. 

Enllaços externs[modifica]