Gottfried Grünewald (1673-1739)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGottfried Grünewald
Biografia
Naixement15 octubre 1673 Modifica el valor a Wikidata
Seifhennersdorf Modifica el valor a Wikidata
Mort20 desembre 1739 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorganista, compositor, cantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
VeuBaix Modifica el valor a Wikidata

InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Gottfried Grünewald (Seifhennersdorf, Saxònia, 15 d'octubre de 1673 - Darmstadt, 19 de desembre o 20 de desembre de 1739) fou un cantant d'òpera alemany (baix), clavecinista i compositor.

No se'n sap res sobre la seva joventut i educació. Des del 1703 fou cantant (baixista) i compositor en l'òpera de Gänsemarkt a Hamburg, però encara cantava a Michaelis el 1704 en l'estrena de la seva òpera Germanicus a Leipzig, el rol principal.

Des de principis de 1709 treballa com sots mestre de capella en la cort de Johann Georg von Sachsen-Weissenfels, on es casà amb la filla de Johann Philipp Kriegers (músic també com ell). Al voltant de 1717 va fer alguns viatges com a virtuós de Pantaleó. Treballà en la cort fins a la seva mort.

De les seves obres, tan sols set són Partites per a clave estan conservades i escrites a l'estil habitual de l'època. To el demés es va perdre, possiblement per ordre del mateix compositor, el qual, a mesura de què Christoph Graupner tenia èxit, podria haver ordenat la destrucció de les seves obres després del seu decés.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]