Calisay

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaCalisay
Xemeneia de Calisay a l'edifici d'Arenys de Mar. Modifica el valor a Wikidata
Tipuslicor Modifica el valor a Wikidata

Calisay és un licor estomacal d'herbes aromàtiques la fórmula del qual sembla provenir d'un monestir de Bohèmia, posteriorment fabricat a Blanes (la Selva) i a partir del 1896 a Arenys de Mar per la família Mollfulleda a la Factoria Calisay, establert en un antic molí fariner del segle xvi.[1]

A la dècada del 1980, la fórmula va passar a mans de Rumasa, que va continuar elaborant el licor a Arenys de Mar. A finals dels vuitanta, quan Rumasa va ser expropiada per ordre del Ministre d'Economia i Hisenda del Govern Espanyol, la marca va passar a mans de l'empresari Pedro Rovira, que en va traslladar la producció a Móra la Nova. Des de principi del segle xxi la marca pertany a les «Bodegas Garvey»[2] dins del grup madrileny Grupo Emperador.

En plena decadència de la indústria licorera catalana, l'edifici Calisay ha passat a titularitat municipal i l'Ajuntament d'Arenys de Mar l'ha reconvertit en un centre cultural.

En l'actualitat les ampolles històriques de Calisay i dels licors Mollfulleda en general són objectes de col·lecció. Entre els col·leccionistes és especialment valorada la petaca de tap de suro, de la qual se'n conserven molt pocs exemplars.

Referències[modifica]

  1. «La 91.2 amb cert 'aroma' de Calisay». Vilaweb, 22-04-2003 [Consulta: 18 agost 2011].
  2. Zurdo, David; Gutiérrez, Ángel. El libro de los licores de España (en castellà). Teiá: Ediciones Robinbook, 2004, p. 70. ISBN 84-96054-12-8. 

Enllaços externs[modifica]