Pontianak

Plantilla:Infotaula geografia políticaPontianak
Imatge

EpònimPontianak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 0° 01′ 14″ S, 109° 20′ 29″ E / 0.0206°S,109.3414°E / -0.0206; 109.3414
EstatIndonèsia
ProvínciaKalimantan Occidental Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Conté la subdivisió
Pontianak Barat (en) Tradueix (1961–)
Pontianak Kota (en) Tradueix (2002–)
Pontianak Selatan (en) Tradueix (1968–)
Pontianak Tenggara (en) Tradueix (2006–)
Pontianak Timur (en) Tradueix (1961–)
Pontianak Utara (en) Tradueix (1961–) Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població618.388 (2016) Modifica el valor a Wikidata (5.736,44 hab./km²)
Geografia
Superfície107,8 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud0,7 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació23 octubre 1771 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic0561 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webpontianakkota.go.id Modifica el valor a Wikidata

Pontianak és la capital de la província indonèsia del Kalimantan Oest a l'illa de Kalimantan, més coneguda a Occident com a Borneo. Fou fundada per Siarif Abduhrraman Alkadrí com a capital del Sultanat de Kalimantan el 23 d'octubre del 1771 o el 14 de Rajab del 1185 Hijriab, en el calendari islàmic. Es va desenvolupar com un port comercial al Delta del riu Kapuas. Té una superfície de 107,82 km². És anomenada la ciutat de l'equador, per tal com aquest passa per la ciutat, a menys de 3 km al nord del centre.

Història[modifica]

Llegenda[modifica]

El nom de la ciutat fa referència a uns fantasmes femenins que vivien al delta i que el sultà Siarif hauria foragitat. Per això cada Ramadà o festa important és celebrat amb salves de canó en honor d'aquell fet.

Època colonial[modifica]

El 1778 els colonialistes holandesos de Batavia (Nom colonial de Iakarta) entraren a Pontianak comandats per Willem Ardinpola i establiren una zona comercial davant el palau imperial. El 5 de juliol del 1779 arribaren a un acord amb el sultà per a fer servir el lloc com una àrea d'activitats per la corona holandesa.[1]

Geografia i administració[modifica]

Situada geogràficament sobre l'equador, l'alçada mitjana és d'uns 0,5 a 1,5 metres sobre el nivell del mar. Així les seves construccions més antigues, històriques o precàries són edificades sobre palafits. El nucli urbà és separat pels tres braços del riu Kapas: El Besar, el Kecil i el Landek. La ciutat té un clima equatorial[2] o clima tropical humit. La pluja és molt freqüent, amb una mitjana anual de 3.196 mm[3] unes cinc vegades més que ciutats com Londres o Barcelona.

Districtes i la seva població[modifica]

  • Est Pontianak 82.370
  • Nord Pontinak 112.577
  • Pontianak Centre 110.111
  • Sud Pontianak 81.281
  • Sud-Est Pontianak 44.856
  • Oest Pontianak 123.019
Ajuntament de Pontianak

Demografia[modifica]

La població estimada el Gener del 2014 era de 573.571 habitants.[4] Pontianak és una ciutat multicultural. Tot i així, la seva comunitat nadiua i més important són els malais, així com el seu llenguatge, el malai de Pontianak, també utilitzat com a llengua franca. Altres grups ètnics són els thiongua/indonesis, o indonesis d'origen xinès, i daiaks. Altres minories importants són els bugis, javanesos i maduras.

Economia[modifica]

La economia de Pontianak és fonamenta en l'agricultura, la indústria i el comerç, així com els serveis.

Indústria[modifica]

La indústria dona feina a unes 3.300 persones, concentrada sobretot al nord de la ciutat. Relacionada amb la elaboració de cautxú i la indústria alimentària.

Agricultura[modifica]

Els cultius més importants són la mandioca, l'arròs, els nyams, la canya de sucre, les bananes i les pinyes. Els seus habitants també conreen les verdures i l'àloe vera, encara que d'una manera més casolana.

Comerç i serveis[modifica]

Moltes empreses nacionals minoristes s'han instal·lat a la ciutat, principalment en els conjunts comercials edificats per a aquest ús de Ayani Maga Mall i Mall Pontianak.

Mall Pontianak

Educació[modifica]

Pontianak és seu de la Universitat pública de Tanjung Pura, i d'altres universitats i centres privats com la Universitat Muhadmadiyah, Universitat Widiya Dharma, Universitat Panca Bhakti.

Turisme[modifica]

Pel seu marcat multi-culturalisme la ciutat celebra molts i diversos festivals al llarg de l'any, essent l'any nou lunar xinès i el Ramadà malai els més importants.

Al nord del centre de la ciutat es troba el monument a l'equador, on cada any pels volts de l'equinocci de primavera i de tardor hom pot situar-se al costat al pic de migdia i comprovar com en desapareix l'ombra, per tal com el sol és en una declinació de zero graus per sobre els caps.

Transport[modifica]

Com en moltes altres ciutats de Indonesia i el Sud-est asiàtic el transport més utilitzat és la motocicleta. La ciutat també disposa d'aeroport internacional.

Referències[modifica]

  1. «[pemkot.pontianak.go.id/sejarah.htlm go.id]».
  2. «Enciclopèdia.cat».
  3. «World Meteorological Organization».
  4. «BPS Provinsi Kalimantan». Arxivat de l'original el 2014-10-13. [Consulta: 24 desembre 2017].