Lucas Janszoon Waghenaer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLucas Janszoon Waghenaer
Biografia
Naixementc. 1534 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Enkhuizen (Països Baixos dels Habsburg) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1606 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Enkhuizen (Províncies Unides) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCalvinisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Enkhuizen (1577–1602) Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióeditor (1584–1602), aiguafortista, dibuixant, il·lustrador científic, mariner, navegant, cartògraf Modifica el valor a Wikidata
GènereCarta nàutica Modifica el valor a Wikidata
"Zee Caerte van Portugal" (1584)[1]

Lucas Janszoon Waghenaer (c. 1534–c. 1606) va ser un cartògraf neerlandès i una figura notable de l'edat d'or de la cartografia flamenca, conegut per les seves contribucions pioneres sobre el tema de la cartografia nàutica.

Waghenaer és un dels pares fundadors i membres més famosos de l'escola d'Holanda del Nord, que va tenir un paper important en el desenvolupament primerenc de la cartografia nàutica holandesa. Entre 1550 i 1579, Waghenaer va navegar pels mars com a oficial en cap. Durant aquests anys va haver d'estar en contacte amb els navegants de la península ibèrica. El coneixement de les cartes marítimes i de les instruccions de navegació que va obtenir Waghenaer a partir d'aquests contactes van influir en la seva obra posterior. Després de la seva carrera marinera, va treballar al port d'Enkhuizen, com a cobrador de taxes marítimes.

La seva primera publicació, Spieghel der zeevaerdt ("el mirall de Mariner") va aparèixer el 1584.[2] Aquest llibre de mapes combinava un atles de cartes nàutiques i indicacions de navegació amb instruccions per a la navegació per les aigües costaneres d'Europa i del nord-oest d'Europa. Va ser el primer d'aquest tipus en la història de la cartografia nàutica, i va tenir un èxit immediat. Una segona part va ser publicada l'any següent i va ser reeditada diverses vegades i traduïda a l'anglès, l'alemany, el llatí i el francès.[3] El 1592 es va publicar el seu segon llibre pilot, Thresoor der zeevaert ("Tresor de la navegació").[4] La seva tercera i última publicació, Enchuyser zeecaertboeck ("Enkhuizen sea-chart-book"), va ser publicada el 1598.[5]

Va morir al voltant de 1606, a Enkhuizen i en aparent pobresa, acceptant les autoritats municipals a estendre la seva pensió un any més per a la seva vídua.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lucas Janszoon Waghenaer