Giovanni il Popolano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni il Popolano
Biografia
Naixement21 octubre 1467 Modifica el valor a Wikidata
Florència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 setembre 1498 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Bagno di Romagna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Ambaixador
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaMèdici Modifica el valor a Wikidata
CònjugeCaterina Sforza (1496 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsGiovanni dalle Bande Nere Modifica el valor a Wikidata
ParesPierfrancesco de Llorenç de Mèdici Modifica el valor a Wikidata  i Laudomia Acciaiuoli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansLlorenç de Pierfrancesco de Mèdici Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Giovanni de Mèdici o senzillament Joan de Mèdici, anomenat Giovanni il Popolano (Florència, República de Florència 21 d'octubre de 1467 - San Pietro de Bagno, 14 de setembre de 1498) fou un noble italià de la família Mèdici.

Família[modifica]

Era fill de Pierfrancesco de Lorenzo de Mèdici i Laudomia Acciajuoli. Fou net per línia paterna de Llorenç de Mèdici el Vell i Ginevra Cavalcanti. Fou germà de Llorenç de Pierfrancesco de Mèdici. Es casà el 1497 amb Caterina Sforza, filla il·legítima del duc Galeàs Maria Sforza. D'aquesta unió nasqué un fill:Giovanni dalle Bande Nere (1498-1526), casat amb Maria Salviati i pares de Cosme I de Mèdici

Joventut[modifica]

A la mort del seu pare, ocorreguda l'octubre de 1440, rebé juntament amb el seu germà la tutoria dels seus cosins Llorenç i Julià de Mèdici, i foren educats pels humanistes Marsilio Ficino i Agnolo Poliziano. La relació amb Llorenç el Magnífic posteriorment es deteriorà per motius econòmics, havent-se quedat aquest el patrimoni de Giovanni en lloc d'administrar-lo. A la mort del Magnífic es posicionà en la facció contrària del seu successor, Pere II de Mèdici, sent exiliat de la ciutat el 1494.

Gràcies a la invasió de Carles VIII de França de la península Itàlica l'octubre d'aquell mateix any aconseguí retornar a la ciutat de Florència, la qual havia expulsat del poder Pere II i havia instaurat una autèntica república. Instal·lat novament a la ciutat donà suport a Girolamo Savonarola, el qual li donà el sobrenom de il Popolano (en català: "el Popular").

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Giovanni il Popolano