Dicksonia antarctica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDicksonia antarctica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePolypodiopsida
OrdreCyatheales
FamíliaDicksoniaceae
GènereDicksonia
EspècieDicksonia antarctica Modifica el valor a Wikidata
Labill., 1806
Distribució
Endèmic de
Brot
Dicksonia antarctica

Dicksonia antarctica és una espècie de falguera arborescent perennifòlia. És una planta nativa de l'est d'Austràlia, la seva distribució va des del litoral del sud-oest de Queensland, Nova Gal·les del Sud fins al de Victòria i Tasmània.[1]

Característiques[modifica]

Aquestes falgueres poden arribar a fer 15 m d'alt, però típicament fan de 4,5 a 5 m. Tenen un rizoma erecte que forma el tronc. Les frondes fan una capçada de 2 a 6 m de diàmetre. A la natura, els trons fibrosos hostatgen plantes epífites, incloent altres falgueres i molses. Aquesta falguera creix de 3,5 a 5 cm per any i produeix espores a uns vint anys.

Historia natural[modifica]

Aquesta falguera arborescent creix en arbredes de llocs pantanosos i de vegades creix a grans altitud dins del bosc nebulós. Pot créixer a la mitja ombra i en sòls àcids o alcalins.

Cultiu[modifica]

Dicksonia antarctica en un jardí anglès, el tronc fa 60 cm d'alt.

Dicksonia antarctica creix millor en zones amb pluviometria anual major de 1.000 mm amb un mínim de 500 litres. Resisteix glaçades de fins -5 °C. Ha guanyat el premi de la Royal Horticultural Society Award of Garden Merit.[2] El Jardí Botànic de València en té uns exemplars destacables als hivernacles d'exhibició.[3]

Referències[modifica]

  1. Bibiloni, Juan. «Dicksonia antarctica, una falguera del Terciari», 01-07-2012.
  2. «Dicksonia antarctica». Royal Horticultural Society. Arxivat de l'original el 12 de maig 2013. [Consulta: 24 juliol 2013].
  3. AA.VV.. Manuel Costa & Jaime Güemes. El Jardí Botànic de la Universitat de València. València: Universitat de València, 2001. ISBN 9788437052274. 

Bibliografia[modifica]

  • «Dicksonia antarctica» (en anglès). Plants For a Future.
  • «Dicksonia antarctica – the soft tree fern» (en anglès). Australian National Botanic Gardens, 2012/2015.e
  • Large, M.F.; Braggins, J.E.. tree Ferns (en anglès). Timber Press, Inc, 2004. ISBN 0-88192-630-2. 
  • «Dicksonia antarctica ‘Hardy Tree Fern, Soft Tree Fern, Australian Tree Fern, Tasmanian Tree Fern'». A: The Encyclopaedia of tree Ferns (en anglès).