Danica McKellar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDanica McKellar

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Danica Mae McKellar Modifica el valor a Wikidata
3 gener 1975 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
La Jolla (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Los Angeles
Harvard-Westlake School
Institut Lee Strasberg de Teatre i Cinema
Young Actors Space Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, guionista, actriu de cinema, actriu de veu, actriu de televisió, directora de cinema, escriptora, matemàtica, realitzadora Modifica el valor a Wikidata
Activitat1985 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeMike Verta (en) Tradueix
Scott Sveslosky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansCrystal McKellar Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdanicamckellar.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0005211 Allocine: 117116 Rottentomatoes: celebrity/dancia_mckellar Allmovie: p47685 TMDB.org: 65220
Facebook: danicamckellar Twitter (X): danicamckellar Instagram: danicamckellar TikTok: danicamckellar Modifica el valor a Wikidata

Danica McKellar (La Jolla, Califòrnia, 3 de gener de 1975) és una actriu i matemàtica estatunidenca. Se la recorda especialment pel seu paper de Winnie Cooper en la sèrie de televisió The Wonder Years.

També s'ha dedicat a promoure les matemàtiques i a animar el jovent, especialment les noies, a estudiar-les amb llibres de no ficció com ara: Math Doesn't Suck, Kiss My Math, Hot X: Algebra Exposed, Girls Get Curves: Geometry Takes Shape, Goodnight, Numbers, i Do Not Open This Math Book.[1][2][3]

Inicis[modifica]

Als vuit anys es va mudar amb la seva família a la ciutat de Los Angeles. Ella i la seva germana (Crystal McKellar) van competir per veure qui aconseguiria més treballs com a actriu. Quan es va haver de triar una actriu per interpretar Winnie en la sèrie The Wonder Years, les dues últimes a ser considerades van ser les germanes Mckellar; Danica es va quedar amb el paper de Winnie Cooper i Crystal amb el de Becky Slatter, la seva veïna rival, en guanyar l'afecte de Kevin Arnold (Fred Savage).

The Wonder Years[modifica]

The Wonder Years bregava amb els problemes socials i esdeveniments històrics dels anys 60 i principis dels 70, vistos a través del personatge principal, Kevin Arnold, que també afrontava conflictes socials d'adolescents (principalment amb el seu millor amic Paul, i Winnie Cooper, en qui estava interessat sentimentalment) problemes familiars i altres temes.

Mentre la trama es desenvolupaven, la història era narrada per un Kevin més vell i savi (la veu del qual és de Daniel Stern) que descrivia el que estava passant i el que havia après de les seves experiències.

Rols posteriors[modifica]

Juntament amb Josh Saviano va participar en la pel·lícula Camp Cucamonga l'any 1990. Al 1992 va participar en la pel·lícula "Junts Per Vèncer (Sidekicks)", al costat de Chuck Norris i Jonathan Brandis. Danica va escriure i va dirigir un curtmetratge anomenat Speechless... en què van actuar Dan Lauria i Alley Mills. També va treballar en la pel·lícula Mama detectiva com a Maddie Monroe.

Ha aparegut en dos episodis de la sèrie "How I Met Your Mother", com a parella del Ted.

Apareix en un episodi de "Navy: Investigació Criminal": l'episodi 37 de la segona temporada, titulat "Testimoni" en el qual realitza en paper d'una llicenciada del M.I.T que és testimoni d'un assassinat.

Com a matemàtica[modifica]

McKellar va estudiar matemàtiques a la UCLA. Es va graduar cum laude l'any 1998. Després va ser coautora en una publicació científica amb el professor Lincoln Chayes i l'estudiant Brandy Winn.[4] El treball demostra el teorema de física-matemàtica que es podria denominar "Teorema de Chayes-McKellar-Winn" malgrat que aquest nom no és àmpliament usat.[5][6] Sobre les habilitats matemàtiques dels seus estudiants, Chayes va dir en el New York Times[7] que "Els dos realment valem tres". McKellar assessora gratuïtament als seus admiradors en línia en el seu lloc web. Mentre va estar a la UCLA, va ser membre de la sororitat Alpha Delta Pi.

McKellar és autora del llibre Math Doesn't Suck: How to Survive Middle-School Math Without Losing Your Mind or Breaking a Nail (Traducció: Les matemàtiques molen: com sobreviure a les matemàtiques en l'educació secundària sense embogir o trencar-te una ungla) (ISBN 1-59463-039-9), per animar les noies. El llibre té el vistiplau de Tara C. Smith, fundadora de "Iowa Citizens for Science" i el professor d'epidemiologia de la Universitat de Iowa.[8] En una entrevista amb Smith, McKellar va dir que va escriure el llibre "per mostrar-li a les noies que és accessible i rellevant, i a més una miqueta glamorosa" i "trencar la creença general que les matemàtiques i les ciències no són per a les jovenetes"[9]

Referències[modifica]

  1. «Children's Books». The New York Times, 28-09-2008.
  2. «Math Books».
  3. «Do Not Open This Math Book by Danica McKellar».
  4. Chayes, L., McKellar, D. & Winn, B. (1998) Percolation and Gibbs states multiplicity for ferromagnetic Ashkin-Teller models on Z 2 {\displaystyle \mathbb {} ^{}} . Journal of Physics A: Mathematics and General, 31, 9055-9063. Full text as PDF
  5. USNEWS.COM. USNEWS.COM: America's Best Colleges 2006: College Flashback: Danica McKellar. 2006. [1]
  6. Blog post by mathematician Terence Tao (a former instructor of Danica McKellar) complimenting Danica's book and explaining the theorem.
  7. Kenneth Chang, "Between Sèries, an Actress Became a Superstar (in Math)," New York Times, July 19, 2005.
  8. Smith, Tara. «Aetiology:Danica McKellar's "Math Doesn't Suck"». Aetiology. Scienceblogs, 24-07-2007. Arxivat de l'original el 2008-04-05. [Consulta: 26 juliol 2007].
  9. Smith, Tara. «Interview with math whiz, author, and actress Danica McKellar». Aetiology. Scienceblogs, 25-07-2007. Arxivat de l'original el 2015-10-16. [Consulta: 26 juliol 2007].

Enllaços externs[modifica]