Federació Cinològica Internacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFederació Cinològica Internacional
(fr) Fédération cynologique internationale Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtFCI Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització
catàleg Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació22 maig 1911
FundadorAlemanya, Àustria, França, Bèlgica i Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats435 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfci.be… Modifica el valor a Wikidata

La Federació Cinològica Internacional (Fédération Cynologique Internationale) és l'organisme que s'encarrega de regir i fomentar la cinologia (o canofilia) a tot el món,[1] i també regeix les normes de criança de gos.[2] Consta de 84 països membres amb els seus propis pedigrís i que formen els seus jutges. Cada país dicta les normes de les races de gossos que són oriündes del país, les quals són avalades per la FCI. Té la seu a Thuin, Bèlgica.[3][4]

La Federació Cinològica Internacional fou creada el 22 de maig de 1911 amb l'objectiu de fomentar i protegir la cinologia i els gossos de pura raça per tots els mitjans que troba desitjables.

Països fundadors[modifica]

Els països fundadors de la FCI són:

La Primera Guerra Mundial va posar fi a aquesta Federació i va ser el 1921 quan la Société Centrale Canine de France i la Société Royale Saint-Hubert van decidir tornar a crear la FCI. Els seus estatuts van ser aprovats el 10 d'abril de 1921 i el 5 de març de 1968, la FCI va aconseguir personalitat jurídica.

Estructura[modifica]

Assemblea General, Comitè Executiu - Comitè General, Comissions Obligatòries (d'estàndards, científica, jurídica), Comissions Facultatives

Objectius[modifica]

La FCI garanteix el reconeixement mutu dels jutges i pedigrís dins dels seus països membres.

La FCI reconeix 337 races i cadascuna és 'propietat' d'un país específic. Els països 'propietaris' d'aquestes races estableixen l'estàndard de raça (descripció detallada del tipus ideal de la raça) - en col·laboració amb les Comissions d'Estàndards i Científica de la FCI - la traducció i actualització està efectuada per la FCI. Aquests estàndards són la referència en la qual es basen tots els jutges en examinar els gossos durant les exposicions dutes a terme en els països membres de la FCI.

Cada país membre duu a terme exposicions internacionals de bellesa i també concursos internacionals de treball. Es remeten els resultats d'aquestes competicions al Secretariat de la FCI on estan entrats en l'ordinador. En aconseguir un gos un nombre determinat de recompenses, pot aconseguir el títol de Campió Internacional de Bellesa o de Treball. La FCI és la que homologa aquests títols.

A més, cada criador pot demanar, via la seva organització canina nacional i la FCI, la protecció a nivell internacional de la seva afix (nom de la seva criança).

Activitats principals de la FCI[modifica]

  • Atorga i homologa els títols de Campió Internacional de Bellesa, de Treball, d'Obediència, de Carreres i d'Agilitat.
  • Actualització i traducció dels estàndards de raça en quatre idiomes (francès, anglès, alemany i castellà)
  • Mantenir la base de dades de jutges reconeguts internacionalment per atorgar el CACIB.
  • Traducció i actualització dels diversos reglaments internacionals.
  • Publicació del calendari anual d'exposicions internacionals.

Contràriament al que pensa molta gent, la Fédération Cynologique Internationale no expedeix cap pedigree. A més, no té arxivada cap llista de criadors de races, aquestes es poden aconseguir en les societats canines nacionals reconegudes per la FCI.

La FCI no comparteix estàndards amb l'American Kennel Club.

Classificació de les races canines[modifica]

Grup I Grup II
Grup III Grup IV
Grup V Grup VI
Grup VII Grup VIII
Grup IX Grup X

Referències[modifica]

  1. «FCI: the largest canine organisation of the world». fci.be. [Consulta: 24 juliol 2022].
  2. Fogle, Bruce. The encyclopedia of the dog. New York, NY : DK Publishing, 2009, p. 81. ISBN 978-0-7566-6004-8. 
  3. Hedhammar, Åke A.; Indrebø, Astrid «Rules, regulations, strategies and activities within the Fédération Cynologique Internationale (FCI) to promote canine genetic health» (en anglès). The Veterinary Journal, 189, 2, 01-08-2011, pàg. 141–146. DOI: 10.1016/j.tvjl.2011.06.011. ISSN: 1090-0233.
  4. Indrebø, Astrid «The role of the FCI, national kennel clubs and breeders regarding the functional health of pedigree dogs». EJCAP. Federation of European Companion Animal Veterinary Associations, 2013, pàg. 4-11.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Federació Cinològica Internacional