Kobuleti

Plantilla:Infotaula geografia políticaKobuleti
ქობულეთი (ka) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 41° 48′ 40″ N, 41° 46′ 31″ E / 41.8111°N,41.7753°E / 41.8111; 41.7753
EstatGeòrgia
Entitat territorial administrativaAdjària
Municipimunicipi de Kobuleti Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població16.546 (2014) Modifica el valor a Wikidata (1.103,07 hab./km²)
Idioma oficialgeorgià Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície15 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud10 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal6200 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic995 426 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Świdnica
Selçuk (1995–)
Alaverdi (2007–)
Iujne (2008–)
Terracina (2009–)
Akhtalà (2010–)
Oborniki (en) Tradueix (2017–) Modifica el valor a Wikidata

Estació de tren de Kobuleti

Kobuleti (georgià: ქობულეთი, pronunciat [kʰɔbulɛtʰi] [kʰɔbulɛtʰi] (pàg.)) és una ciutat de Geòrgia al sud-oest d'Adjària.

Està situada a la costa oriental del mar Negre. Kobuleti és un destí turístic, visitat anualment pels georgians i molts residents de l'antiga Unió Soviètica.

La zona va estar habitada pels guris des de temps immemorials. A prop de la costa a la vora del riu Kintrishi els científics han descobert monuments del mesolític i el neolític. A les torberes de Kobuleti s'han trobat antic assentaments humans que daten d'aproximadament dels mil·lennis v a iii abans de Crist. Materials d'excavacions han confirmat que a l'àrea de la moderna ciutat de Kobuleti fins i tot en temps antics hi havia una ciutat, la vida cultural i econòmica ha estat estretament relacionat amb altres àrees de la Mar Negra. La ciutat estava en la ruta comercial de la península de Crimea a Pèrsia i l'Orient Mitjà.

Al segle xii fou constituïda en un eristavi hereditari que fou donat a la família dels antics xas de Xirvan, desposseïts i portats a Geòrgia el 1124. Xaixa Xarvaixidze fou el primer príncep (duc) de Kvabuleti (Kobuleti), i a la seva mort passada la meitat del segle el va succeir el seu fill Otago. Aquest va rebre el 1184 del rei de Geòrgia, les terres d'Abkhàzia com a patrimoni familiar i en endavant foren ducs hereditaris d'Abkhàzia.

Del segle xvii al xix, Kobuleti era un feu de la família Tavdgiridze, primer sota l'autoritat del Principat de Gúria, i després de l'Imperi Otomà. Va ser conegut com a Çürüksu durant el domini otomà.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kobuleti