Sangonera comuna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSangonera comuna
Hirudo medicinalis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN10190 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumAnnelida
ClasseClitellata
FamíliaHirudinidae
GènereHirudo
EspècieHirudo medicinalis Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

La sangonera comuna (Hirudo medicinalis) és una espècie d'anèl·lid clitel·lat de la subclasse Hirudinea.[1] És l'espècie més coneguda de les nombroses espècies de sangoneres, difícils de distingir a simple vista.[2] Usada antigament en medicina per fer sagnies, a seva principal utilitat medicinal actual és reduir ràpidament els hematomes i la inflor localitzada.

Característiques[modifica]

Com la resta d'hirudinis no té quetes i parapodis. El seu cos, de fins a 20 cm, es divideix en 34 metàmers, però internament no presenta envans de divisió. Té un clitel que secreta un capoll incubador per a la progènie.

En la part anterior presenta una ventosa bucal, la boca (amb tres mandíbules dentades), una ventosa posterior i anus. La boca, armada amb dents que utilitza per a tallar la pell de les víctimes a les quals sagna, succiona amb una poderosa faringe i la ventosa bucal. Entre les dents posseeixen unes glàndules que segreguen hirudina, un enzim anticoagulant vasodilatador que penetra en el torrent sanguini i fa que la sang flueixi en major quantitat.

El tub digestiu té nombrosos cecs on emmagatzemen la sang durant llarg temps. Usa una combinació de mucus i succió per a romandre adherida a la víctima mentre secreta en la ferida.

Estat de conservació[modifica]

Les sangoneres estan protegides en nombrosos països per la seva disminució,[3] conseqüència de la destrucció de l'hàbitat, la contaminació i la predació pel cranc de riu americà, una espècie invasora.[4] Al final del segle xix, més de 50 milions de sangoneres medicinals poblaven els pantans i estanys de França.[4] Avui dia sembla extinta en estat salvatge arreu d'Europa, tot i que hi ha senyals d'un retorn prudent en uns llocs.[4] La dessecació i pol·lució d'aiguamolls, els pesticides, la introducció d'espècies exòtiques han exterminat aquesta espècie i fet rares a la majoria. Poques persones a Europa Occidental han vist mai una sangonera en el seu medi natural.

Referències[modifica]

  1. «0209568 .xml Sangonera comuna». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «0141048 .xml Sangonera comuna». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Kutschera, U.; Elliott, Joy «The European medicinal leech Hirudo medicinalis L.: Morphology and occurrence of an endangered species». Zoosystematics and Evolution, 90, 2, 18-11-2014, pàg. 271–280. DOI: 10.3897/zse.90.8715. ISSN: 1860-0743.
  4. 4,0 4,1 4,2 Labat, F. «Redécouverte en Aquitaine de la sangsue médicinale Hirudo medicinalis (Linnaeus, 1758) (Annelida Clitellata). Statut de l'espèce en France, biologie et écologie» (en francès). Bulletin de la société linnéenne de Bordeaux, 43, 2015, pàg. 197-203.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sangonera comuna