Israel Ballet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióIsrael Ballet
הבלט הישראלי
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscompanyia de dansa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1967
FundadorBerta Yampolsky i Hillel Markman Modifica el valor a Wikidata

Lloc webPàgina web

Israel Ballet (en hebreu: הבלט הישראלי) és una companyia de dansa que interpreta obres de ballet clàssic i neo-clàssic. Va ser fundada l'any 1967 per Berta Yampolsky i Hilel Merkman, que han estat al capdavant de la companyia durant més de 45 anys.[1] La companyia sovint interpreta obres que han estat recentment coreografiades. És l'única companyia de ballet professional a l'estat d'Israel que representa obres del repertori internacional clàssic. L'Israel Ballet fa regularment viatges a l'estranger. La companyia ha continuat amb la llarga tradició de preservar i de nodrir l'art clàssic, perquè la tècnica i l'estètica del ballet segueixin formant part de la dansa israeliana. La companyia resideix en el local del Israel Ballet, a la ciutat de Tel Aviv, el local disposa d'una sala amb 250 seients. L'Israel Ballet ha representat a Israel en gires al voltant del món, i en diversos festivals a Europa, Àsia i Amèrica.

Història[modifica]

Els fundadors de la companyia, Berta Yampolsky i Hillel Markman, van representar la primera funció de l'Israel Ballet, el 25 de gener de 1967, juntament amb quatre joves ballarins, a la ciutat de Holon. En 1975, George Balanchine va donar permís al Israel Ballet per a interpretar la seva obra Serenade, i en 1981 va donar permís a la companyia per a interpretar totes les seves obres. Actualment, Berta Yampolsky i Hillel Markman segueixen sent els directors artístics de la companyia. Els ballarins són d'Israel, o bé són immigrants dels països que havien format part de l'antiga Unió Soviètica, també hi ha ballarins d'arreu del Món que s'han unit a la companyia.

Instal·lacions[modifica]

L'Israel Ballet disposa de les seves pròpies instal·lacions a la ciutat de Tel Aviv. Aquestes instal·lacions inclouen una escola formal de ballet, anomenada centre de ballet clàssic. Aquest centre és un institut de dansa israelià, i una escola de ballet per a estudiants de totes les edats. Els mestres i músics del ballet busquen l'excel·lència, i tenen com a objectiu que els estudiants surtin del centre preparats per a incorporar-se a les companyies de dansa existents a Israel i arreu del Món.

Repertori[modifica]

L'Israel Ballet disposa de diverses obres de George Balanchine en el seu repertori, entre elles; Symphony in C, Square Dance, La Valse, Concerto Barocco i The Four Temperaments. En el repertori de la companyia hi ha obres modernes de coreògrafs com; Christian Spuck, Rudi van Danzig, Jan Lincolns, Lar Lubovitch, i Krzysztof Pastor. La companyia inclou en el seu repertori obres clàssiques com Giselle i El Quixot, i obres del compositor rus Piotr Ilitx Txaikovski; Eugeni Oneguin, Romeu i Julieta, La bella dorment, i El Trencanous.

Referències[modifica]

  1. Brafman, Ora. «Dance Review: Israel Ballet» (en anglès). The Jerusalem Post, 04-02-2012. [Consulta: 2 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]