Creu del Servei Distingit (Regne Unit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCreu del Servei Distingit
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipuscondecoració militar
creu Modifica el valor a Wikidata
Vigènciaoctubre 1914 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Condecoració de la Creu Roja Reial Modifica el valor a Wikidata ↓  Creu Militar Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata

La Creu del Servei Distingit (anglès: Distinguished Service Cross (DSC)) és la tercera condecoració militar en el rang atorgada per la Royal Navy britànica. Va ser creada el 15 de juny de 1901 pel rei Eduard VII

És atorgada al personal de la Royal Navy i d'altres serveis, així com als oficials d'altres països de la Commonwealth, per valentia o conducta distingida durant accions contra l'enemic al mar. Pot ser atorgada pòstumament.

Originalment es denominava Conspicuous Service Cross, per condecorar als oficials inferiors que no podien rebre l'Orde del Servei Distingit, A l'octubre de 1914 se li modificà el nom a Creu del Servei Distingit, obrint-se a tots els oficials navals per sota de Lieutenant Commander (Major). Des de 1931 també poden rebre-la els membres de la Marina Mercant. Des de 1940 també pot rebre-la el personal no-naval (membres de l'Exèrcit i de la RAF) mentre servien a bord d'una nau. Des de 1993 poden optar-hi tots els rangs, després de la derogació de la Medalla del Servei Distingit. Actualment és la tercera condecoració per valentia per tots els rangs de la Royal Navy.

Des de 1916 s'afegeix una barra sobre el galó per a tots aquells que la reben per segón cop. Els receptors poden emprar el post-nominal DSC.

Disseny[modifica]

Una creu llisa de 4 braços iguals, de forma corba, de 43mm d'ample. Al mig figura el monograma reial, amb una corona imperial al capdamunt. Al revers hi figura l'any de la concessió de la creu sobre el braç inferior.

Penja d'un galó de 3 franges iguals, blau fosc a l'exterior i blanc al mig.

Galons de la Creu del Servei Distingit
Creu del servei distingit
DSC
Creu del Servei Distingit amb Barra
DSC amb Barra
Creu del Servei Distingit amb Dues Barres
DSC amb dues Barres

Referències[modifica]