Emblema nacional de Turquia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEmblema nacional de Turquia
Detalls
TipusEscut d'armes estatal Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perTurquia Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatTurquia Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Turquia és un emblema de forma ovalada i de gules (color vermell) amb un creixent (lluna creixent) i una estrella d'argent o color blanc, que són els mateixos elements que formen la bandera, als quals se'ls afegix la denominació oficial del país en turc, Türkiye Cumhuriyeti («República de Turquia»).[1]

Turquia és un dels estats del món que no tenen escut oficial, i l'actual emblema o logotip és el que utilitzen la majoria d'institucions del govern, després d'haver estat introduit per l'impari otomà el 1844.[2] A la coberta dels passaports turcs, per exemple, apareix l'emblema simplificat, que consta tan sols del creixent i l'estrella.

El 1925, el Ministeri d'Educació (Maarif Vekaleti, avui Milli Eğitim Bakanlığı) va dur a terme un concurs per triar l'escut d'armes nacional. El guanyador fou el pintor Namık İsmail Bey, el disseny del qual, però, finalment no fou aprovat com a escut oficial. Aquest escut tenia els elements de l'emblema actual, el creixent i l'estrella d'argent sobre camper de gules, i un llop.[3]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Türk Bayrağı». tccb.gov.tr (Presidènca de la República de Turquia). [Consulta: 14 novembre 2021].
  2. Raw, Dr Laurence. The Silk Road of Adaptation: Transformations across Disciplines and Cultures (en anglès). Cambridge Scholars Publishing, 2013-09-18, p. 42. ISBN 978-1-4438-5289-0. 
  3. Saleem, Raja M. Ali. State, Nationalism, and Islamization: Historical Analysis of Turkey and Pakistan (en anglès). Springer, 2017-07-11, p. 74-75. ISBN 978-3-319-54006-1. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emblema nacional de Turquia