Cratesípolis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCratesípolis
Nom original(grc) Kρατησίπoλις Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementdècada del 400 aC Modifica el valor a Wikidata
Mortp. segle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Sició (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAlexandre Polispercó Modifica el valor a Wikidata

Cratesípolis (en grec antic Κρατησίπολις) fou la dona d'Alexandre, fill de Polispercó. Es va destacar per la seva bellesa, intel·ligència i energia.

Després de l'assassinat del seu marit a Sició l'any 314 aC va assolir el comandament de les seves forces entre les que era molt popular, i quan els habitants de la ciutat es van revoltar contra la guarnició esperant establir un govern independent i suposant que podrien derrotar fàcilment a una dona, va sufocar la sedició i va fer crucificar a trenta líders populars, declarant la seva fidelitat a Cassandre.

L'any 308 aC Ptolemeu I Sòter la va convèncer per lliurar Corint i Sició, les darreres places que tenia Cassandre a Grècia a part d'Atenes, a Egipte. Com que les seves tropes no haurien estat d'acord a sotmetre's a Ptolemeu, Cratesípolis va introduir un cos militar egipci a Corint al·legant que eren reforços que havia enviat des de Sició.

Finalment les dues ciutats van caure en mans de Ptolemeu i Cratesípolis es va retirar a Patres a Acaia. El 307 aC es va entrevistar a Patres amb Demetri Poliorcetes, en una trobada on cadascuna de les parts es va sentir atreta per la fama de l'altra.[1] Plutarc diu que Demetri tenia moltes ganes de conèixer-la per la fama de la seva bellesa i va anar al seu encontre només amb uns quants homes armats lleugerament, i quan va arribar al lloc acordat els va acomiadar i va esperar tot sol. Alguns enemics que l'havien seguit van aprofitar l'ocasió i el van atacar, però va poder fugir d'una manera molt hàbil amb només una capa.[2]

Referències[modifica]

  1. Cratesipolis a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 885
  2. Plutarc. Vides paral·leles: Demetri, 22, 9