Dialectes hilaliens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaDialectes hilaliens
Tipusdialecte Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües afroasiàtiques
llengües semítiques
àrab Modifica el valor a Wikidata

Els dialectes hilalians o dialectes beduïns[1] són un continu de dialectes àrabs del nord d'Àfrica. El terme dialectes hilalians remet als Banu Hilal, una confederació de tribus nòmades àrabs que van envair el nord d'Àfrica el segle xi. Juntament amb els dialectes aràbs prehilalians, constitueixen la família arabomagribina.

Varietats i distribució[modifica]

Els dialectes hilalians es parlen al nord d'Àfrica, des de les planes de l'oest del Marroc i el desert de Mauritània fins a l'oest d'Egipte, incloent Líbia, els alts i la costa d'Algèria i Túnisia. Així mateix, també hi ha varis enclavaments on es parlen dialectes àrabs prehilalians, incloent antics dialectes urbans parlats en diferents ciutats com ara Fes, Rabat, Tlemcen, Tunis[2] I quatre dialectes rurals sedentaris principals, sovint en zones de parla amaziga.

L'àrab hilalià inclou quatre varietats principals:[3][4]

  • Dialectes sulaymites o dels Banu Sulaym: a Líbia i el sud de Tunísia.
  • Dialectes hilalians orientals: al centre de Tunísia i l'est d'Algèria.
  • Dialectes hilalians centrals: al centre i sud d'Algèria.
  • Dialectes maqilians o dels Maqil: a l'oest d'Algèria i al Marroc.

L'àrab hassania, parlat a Mauritània, el Sàhara occidental, el sud del Marroc i algunes zones del nord de Mali, també és classificat com a Maqil. Els dialectes hilalians han influït molt alguns dialectes urbans com els que es parlen a Trípoli o Marràqueix. També conformen alguns dialectes urbans en zones amazigòfones (llengües koiné), com ara els que es parlen a Casablanca o Orà.

Referències[modifica]

  1. Bassiouney, Reem. Identity and Dialect Performance: A Study of Communities and Dialects (en anglès). Routledge, 2017-10-24. ISBN 9781315279718. 
  2. Birnbaum, Salomo A. Linguistik / Linguistics (en anglès). Walter de Gruyter, 2011-07-27. ISBN 9783110251951. 
  3. Kees Versteegh, Dialects of Arabic : Maghreb Dialects Arxivat 2015-07-15 a Wayback Machine., TeachMideast.org Arxivat 2015-03-07 a Wayback Machine.
  4. Mélissa Barkat, « Les dialectes Maghrébins » (lien), dans: Détermination d'indices acoustiques robustes pour l'identification automatique des parlers arabes, Thèse, Université Lumière Lyon 2 (2000)