Drop shadow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un rectangle vermell que projecta una ombra sobre un fons semblant a la fusta.

En el disseny gràfic, una drop shadow (ombra caiguda) és un efecte visual que consisteix en un element de dibuix que imita l'ombra d'un objecte, donant la impressió que l'objecte sobresurt per sobre dels objectes que hi ha al darrere. El desplegament sovint s'utilitza per a elements d'una interfície gràfica d'usuari, com ara finestres o menús, i per a text simple. L'etiqueta de text per a les icones dels escriptoris de molts entorns d'escriptori té una ombra, ja que aquest efecte distingeix amb eficàcia el text de qualsevol fons de color que pugui estar al davant.[1]

Una manera senzilla de dibuixar una ombra d'un objecte rectangular és dibuixar una zona grisa o negra per sota i desplaçar-se cap a l'objecte. En general, una ombra és una còpia en negre o gris de l'objecte, dibuixada en una posició lleugerament diferent.[2]

Augment del realisme[modifica]

El realisme es pot augmentar entre altres maneres:[3]

  • Enfosquint els colors dels píxels on cau l'ombra en lloc de fer-los grisos. Això es pot fer amb una combinació alpha de l'ombra amb l'àrea on es fa servir.
  • Suavitzant les vores de l'ombra. Això es pot fer afegint un desenfocament de Gauss al canal alfa de l'ombra abans de barrejar-lo..

Referències[modifica]

  1. Kelly Kordes Anton; John Cruise QuarkXPress 8: Essential Skills for Page Layout and Web Design. Peachpit Press, 27 maig 2009, p. 51–. ISBN 978-0-321-64887-7. 
  2. Olav Martin Kvern; David Blatner Real World Adobe InDesign CS2. Peachpit Press, 2006, p. 370–. ISBN 978-0-321-32202-9. 
  3. Chris Botello. Adobe Photoshop CS5 Illustrated. Cengage Learning, 30 agost 2010, p. 70–. ISBN 0-538-47781-4. 

Enllaços externs[modifica]