Eduard Suess

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEduard Suess

Retratat entorn a 1890 (1890) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 agost 1831 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort26 abril 1914 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Viena Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMarz Modifica el valor a Wikidata
Membre del Landtag de Baixa Àustria
Membre de l'Abgeordnetenhaus
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Tècnica de Viena Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perDescobrir el continent de Gondwana
Activitat
Camp de treballGeologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Viena Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciógeòleg i geògraf
OcupadorUniversitat de Viena Modifica el valor a Wikidata
PartitConstitutional Party (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesRudolf Hoernes Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsFranz Eduard Suess Modifica el valor a Wikidata
GermansFriedrich Sueß (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Eduard Suess (Londres, Anglaterra, 20 d'agost de 1831 - Viena, Àustria, 26 d'abril de 1914) va ser un geòleg britànic expert en la geografia dels Alps. És el responsable del descobriment de dos significants característiques geogràfiques ja perdudes, el supercontinent Gondwana (proposat el 1861) i l'Oceà de Tetis.

Biografia[modifica]

Suess va ser el descobridor de l'existència del bloc continental Gondwana.

Nascut a Londres, als tres anys la seva família es muda a Praga, després, quan tenia 14 anys a Viena. Interessat des de jove en la geologia, publica el seu primer treball als 19 anys sobre la geologia de Karlovy Vary, ara la República Txeca.

L'any 1857 era professor de geologia a la Universitat de Viena, i des d'allà va desenvolupar gradualment la seva teoria sobre la connexió entre el continent d'Àfrica i l'Europeu; eventualment arribà a la conclusió que els Alps, al nord, van estar alguna vegada sota l'oceà, del qual la Mar Mediterrània queda com romanent. Encara que no és del tot cert (principalment perquè no han estat descobertes fins i tot les plaques tectòniques, va utilitzar després la teoria geosinclinal), va ser prou a prop del descobriment pel qual se li dona crèdit al dia d'avui, el que va nomenar Oceà de Tetis en el 1893.

El seu segon major descobriment va ser la falguera glossopteris, trobada en fòssils a Sud-amèrica, l'Àfrica, i Índia (així com en Antàrtica, encara que Suess mai no ho va saber). La seva explicació és que les tres terres van estar connectades en un supercontinent, al qual va anomenar Gondwana. Novament això no és totalment correcte: Suess pensava que els oceans van inundar els espais entre aquestes terres, quan de fet les terres es van separar. No obstant això, és bastant similar al que avui dia es creu, per la qual cosa se li dona el reconeixement de crear la base per a la teoria.

Reconeixement[modifica]

Suess és considerat un dels primers experts en ecologia. Va publicar del 1885 a 1901 una síntesi comprensiva de les seves idees amb el nom de Das Antlitz der Erde (traduït com "Les cares de la Terra"), el qual es va convertir en un influent llibre de text durant diversos anys. En els seus treballs Suess va introduir també el concepte de biosfera, que després va ser estès per Vladímir Vernadski el 1926. Va guanyar la Medalla Copley de la Royal Society el 1903.

El cràter lunar Suess és un cràter d'impacte a Mart anomenat en honor seu.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eduard Suess