Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu Municipal de Sant Pere de Ribes
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusarxiu municipal Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

L'Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes (AMSPR) és l'arxiu municipal i arxiu històric responsable de reunir, conservar, organitzar, descriure i difondre la documentació històrica del municipi de Sant Pere de Ribes.

Història[modifica]

Hi ha constància de l'existència de l'Arxiu Municipal en documents del segle xviii. Tanmateix, no és fins a l'any 1980 que s'inicien els primers treballs de tractament arxivístic a Can Riba, un edifici annex a la Casa de la Vila,[1] on estaven disposats els fons originàriament, i que donaran fruit a l'establiment de l'Arxiu Històric del Comú de Ribes.

El 1991 es trasllada la documentació històrica, uns 223 metres lineals (ml.), al segon pis de Can Salvador Miret,[2] on s'elabora un inventari complet i el 1996 es posa a disposició de la ciutadania.

En els darrers anys s'ha consolidat el servei de préstec i consulta, d'ordre intern i extern, tant al nucli de Ribes com a Les Roquetes; s'ha normalitzat la transferència de documentació; s'han modernitzat les instal·lacions; i s'ha elaborat el reglament de funcionament en 2010.[3]

L'Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes està adherit a la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona i, des del 2009, s'integra en el Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC).[4] Al Directori d'Arxius de la Generalitat de Catalunya se li ha atorgat l'acrònim AMSPR.

Edifici[modifica]

Els fons de l'Arxiu Municipal estan disposats en dos espais: el dipòsit documental de la Casa de la Vila, edifici de 1893 situat a la Plaça de la Vila, número 1, de Sant Pere de Ribes; i el dipòsit de Serveis Territorials a la Vinya d'en Petaca del nucli de Les Roquetes, equipament institucional inaugurat l'any 2004.[5] En aquest últim ja es va preveure l'adequació de l'espai i les instal·lacions necessàries que havia de tenir l'arxiu.

Ambdues seus es van acabar de condicionar el juny del 2009 amb l'adquisició de nou mobiliari (armaris compactes i planeres),[6] que ha permès millorar l'organització i la conservació dels documents, reordenar els espais i augmentar notablement la capacitat de l'Arxiu, arribant a un total de 1.721 ml. D'aquests, uns 721 ml. corresponen a l'edifici de la Casa de la Vila i uns 1.000 ml., al dipòsit de la Vinya d'en Petaca.

Referències[modifica]

  1. «Casa de la Vila.». Pobles de Catalunya. Guia de Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. [Consulta: 16 octubre 2010].
  2. Can Salvador Miret, situada al carrer Nou, número 40, és una casa senyorial del 1923, projectada per l'arquitecte Martino Arroyo, que havia estat propietat de la nissaga Miret Cuadras i que fou adquirida per l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes l'any 1990. Web ribes.org [Consulta: 16/10/2010].
  3. ANUNCI de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, sobre aprovació d'un reglament. DOGC, número 5691, 12 d'agost de 2010 [consulta: 17/10/2010] PDF
  4. «L'Arxiu municipal de Sant Pere de Ribes s'integra al Sistema d'Arxius de Catalunya». Vilanova Digital [Consulta: 16 octubre 2010].[Enllaç no actiu]
  5. Nota de premsa de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes «Pasqual Maragall inaugurarà el nou edifici institucional de la Vinya d'en Petaca de Les Roquetes». Vilanova Digital [Consulta: 17 octubre 2010].[Enllaç no actiu]
  6. «Instal·lació de nous armaris compactes a l'Arxiu municipal». Vilanova Digital. Arxivat de l'original el 2010-02-07 [Consulta: 16 octubre 2010]. També «L'Arxiu municipal de Sant Pere de Ribes continua millorant les seves instal·lacions». Vilanova Digital [Consulta: 16 octubre 2010].[Enllaç no actiu]

Bibliografia[modifica]

  • Tort i Garriga, Joan (2001): “Arxiu històric municipal de Sant Pere de Ribes”. Arxius històrics del Garraf. Municipis de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Canyelles, Olivella. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf, pàg. 23-28.
  • Gabaldà, Jaume; Garriga, Joan; Miret, Josep; Palacios, Josep-Lluís; Muç Vall, Miquel (1983): “L'arxiu històric del comú de Ribes”. Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (Estiu) de 1983. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

Enllaços externs[modifica]