Giglio Gregorio Giraldi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiglio Gregorio Giraldi
Biografia
Naixement13 juny 1479 Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortfebrer 1552 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, escriptor, mitògraf Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsDemetri Calcòndila Modifica el valor a Wikidata
Portada del De deis gentium, de Giraldi, publicat a Lyon el 1565

Giglio Gregorio Giraldi[a](14 juny 1479 – febrer 1552), erudit i escriptor italià, impulsor de la reforma del calendari julià, que el papa Gregori XIII va canviar per un de nou, el gregorià.

Biografia[modifica]

Nascut a Ferrara[2], es va distingir des de jove pels seus dots literaris.

Per tal de completar els seus estudis es va traslladar a Nàpols, on va fer amistat amb els humanistes Jovianus Pontanus i Jacopo Sannazaro. Després va anar a viure a Llombardia, on va comptar amb el favor de la família Mirandola. El 1507 va estar a Milà estudiant grec amb el professor Demetrius Chalcondyles. Poc després es va traslladar a Mòdena, on va esdevenir tutor del jove Hèrcules Rangone, qui més endavant seria cardenal.

Cap a l'any 1514 es va instal·lar a Roma, on va obtenir el càrrec de protonotari del papa Climent VII. L'any 1527 la ciutat fou saquejada per les tropes castellanes descontrolades, ell va perdre gairebé totes les seves possessions i el seu patró el cardenal Rangone va morir. Llavors va decidir tornar a casa dels Mirandola, demanant acollida, però amb ells es va veure involucrat en els problemes que van seguir a l'assassinat del príncep que regnava el 1533.

La resta de la seva vida fou una lluita contínua per la mateixa supervivència contra la pobresa i la malaltia. Michel de Montaigne es referia a ell, en un dels seus escrits, amb compassió per les circumstàncies que li havia tocat viure[3] i per haver acabat els seus dies, igual com Sébastien Châteillon, en la més absoluta indigència. Va morir a Ferrara el febrer del 1552 on es conserva un epitafi al cementiri.[4]

Obra[modifica]

Giraldi va ser un home de gran erudició; hi ha nombrosos testimonis que van lloar la profunditat dels seus escrits i l'acurat estil que feia servir per expressar-se. El 1548 va escriure un llibre sobre història i mitologia titulat Historia de diis gentium amb el qual va marcar una gran millora sobre els escrits d'altres autors sobre el mateix tema.[5] També va escriure dos tractats titulats De annis et mensibus i Calendarium Romanum et Graecum, el qual va contribuir a impulsar la reforma del calendari, tasca que finalment va portar endavant el papa Gregori XIII.

Altres obres destacades són:

  • Progymnasma adversus literal et literates que tracta sobre curiositats de la literatura clàssica
  • Historiae poetarum Graecorum ac Latinorum
  • De poetis suorum temporum
  • De sepultura ac vario sepeliendi ritu

Giraldi és considerat també un elegant poeta en llengua llatina. Les seves obres completes (Opera omnia) es van publicar per primera vegada el 1696 a Leiden.

Notes[modifica]

  1. Alguns historiadors van canviar el seu nom per Lilio Gregorio Giraldi, confonent-lo amb Luigi Lilio, qui també va escriure per la modificació del calendari.[1]

Referències[modifica]

  1. Enciclopèdia Catòlica [1]
  2. Barotti, 1792, p. 329.
  3. Michel de Montaigne Essais, I.34
  4. Barotti, 1792, p. 361.
  5. Tiraboschi, 1812, p. 841.

Bibliografia[modifica]

  • Barotti, Giannandrea. Memorie istoriche di letterati ferraresi. Ferrara: ed.Eredi Giuseppe Rinaldi, 1792. 
  • Chisholm, Hugh. "Encyclopædia Britannica" (11a ed.). Cambridge University Press, 1911. 
  • Tiraboschi, Girolamo. Storia della letteratura italiana, VII, 3. Florència: ed. Molini, Landi & C., 1812. 
  • Foà, Simona. "Giraldi, Lilio Gregorio", en; «Dizionario Biografico degli Italiani», vol. 56. Roma: Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 2001.