Norman Lear

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNorman Lear

(1975) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 juliol 1922 Modifica el valor a Wikidata
New Haven (Connecticut) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 desembre 2023 Modifica el valor a Wikidata (101 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Aturada cardiorespiratòria Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióEmerson College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióproductor de televisió, actor, productor creador, empresari, guionista, productor de cinema, director de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1950 Modifica el valor a Wikidata –  2023 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentEcologisme i progressisme als Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarForces Aèries de l'Exèrcit dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Rang militartechnical sergeant (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFrances Lear (1956–1986)
Lyn Lear (en) Tradueix (1987–2023), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webnormanlear.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0005131 Rottentomatoes: celebrity/norman_lear Allmovie: p99070 TCM: 110472 TV.com: people/norman-lear IBDB: 87412 TMDB.org: 170497
Facebook: TheNormanLear Twitter (X): TheNormanLear Instagram: thenormanlear Youtube: UCVP-Y7A6vG3d3rVRp36r0Eg TED: norman_lear Musicbrainz: 12834e02-f6ca-4f04-bb36-6d8efe2e85f5 Discogs: 4569844 Goodreads author: 2899420 Goodreads character: 1041061 Modifica el valor a Wikidata

Norman Lear (New Haven, 27 de juliol de 1922 - Los Angeles, 5 de desembre de 2023) fou un productor, guionista, director de cinema i actor estatunidenc.[1]

Biografia[modifica]

Norman Milton Lear va néixer a New Haven. Va anar a l'escola secundària de Hartford, la capital de l'estat. Estava a la universitat en l'Emerson College a Boston, capital del veí estat de Massachusetts, quan es va allistar a les Forces Aèries de l'Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica el 1942. Durant la Segona Guerra Mundial, que serveix al Mediterrani com a operador de ràdio i artiller en un Boeing B-17. Va volar en 52 operacions de combat, per les quals va ser guardonat amb una medalla aèria. Lear va ser donat de baixa de l'exèrcit el 1945. La seva carrera militar és crònica en els llibres Crew Umbriago per Daniel P.Carroll, i 772nd Bomb Squadron: The Men, The Memories, de la Turner Publishing Company.

El 1959, Lear va crear la seva primera sèrie de televisió, un western de mitja hora anomenat El diputat , amb Henry Fonda en el paper principal. Inicialment un escriptor de comèdies, i després director de cinema (va escriure i va produir la pel·lícula de 1967 Divorce, American Style i va dirigir la pel·lícula de 1971 Cold Turkey , totes dues protagonitzades per Dick Van Dyke), Lear va intentar vendre a l'ABC una idea per a un comèdia en una família de classe treballadora. L'ABC va rebutjar el programa després d'emetre 2 episodis pilot. Després de gravar un tercer pilot, la CBS va comprar el programa, titulat All in the Family . La primera temporada es va estrenar el programa el 21 de gener de 1971 i va aconseguir només el lloc 34è a la llista dels programes més vistos, però va guanyar diversos Emmys, incloent millor sèrie de comèdia, i va ser renovat.[2] Durant la seva reemisió l'estiu, el programa va aconseguir excel·lents qualificacions i en la seva segona temporada va ser la més vista dels Estats Units, títol que va assegurar per quatre anys més. El programa es basa en la sèrie del Regne Unit Til Death Us Do Part , exhibida a la BBC, sobre un irritable tory de la classe obrera i el seu gendre socialista.

El segon èxit de Lear a la televisió nord-americana és també l'adaptació d'una sèrie de la BBC Sanford and Son que es basa en Steptoe and Son sobre un ferroveller a l'oest de Londres i el seu fill. Lear canvia l'escenari per al districte de Watts a Los Angeles i els personatges a afroamericans. Va crear diversos programes reeixits com Maude (el títol del personatge es va basar en la seva llavors esposa Frances), The Jeffersons (tots dos spin-off de All in the Family i One Day at a Time' '.

El que la majoria de sitcoms de Lear tenien en comú era que els personatges és que són el motor de les trames, es van filmar en sets que semblaven més obres de teatre que la majoria dels sets de sitcoms, i van ser filmades amb vídeo en comptes de pel·lícula i, sobretot, es va dirigir als més importants temes socials i polítics del seu temps. Irònicament, la majoria de les comèdies d'embolics de Lear es consideren autobiogràfiques, encara que els seus primers èxits van ser adaptades de programes de la BBC.

El soci de producció de tota la vida de Lear era Bud Yorkin, qui va ser productor executiu de Sanford and Son . Els dos van trencar l'aliança el 1983 i Yorkin va fundar la seva pròpia companyia de producció amb els escriptors Saul Turteltaub i Bernie Orenstein. Van aconseguir produir només un programa que va durar més d'una temporada, anomenat What's Happening!!. La productora de Lear i Yorkin era conegut com a Tandem Productions. Lear i l'agent de talents Jerry Perenchio van fundar TAT Comunicacions (TAT era un acrònim de "Tuchus Affen Tisch", que significa "posar el cul d'algú en la línia" en Jiddisch) el 1974. L'associació va ser una de les més reeixides productores independents de televisió nord-americana la dècada del 1970. En aquest moment, Lear va crear l'espectacle Maria Hartman, Mary Hartman , que més tard es convertiria en un clàssic de culte. El 1978 va renunciar com a productor en els seus programes per treballar en un documental sobre la creixent influència dels evangèlics d'extrema dreta. La pel·lícula mai va ser estrenada, però la investigació va estimular Lear participar en l'activisme d'esquerres.

El 1982 el productor va comprar a Avco Embassy Pictures, productora de pel·lícules com The Graduate , The Lion in Winter i Carnal Knowledge , de la Avco Financial Corporation. La companyia va passar a anomenar-se Embassy Pictures i presidida per Alan Horn (president de Warner Bros. Pictures) i Martin Schaeffer, que més tard fundaria la Castle Rock Entertainment amb Rob Reiner. El 1985 Lear va vendre tots els seus holdingds en el cinema i la televisió a la Columbia Pictures (llavors propietat de Coca-Cola Company), que va adquirir la divisió de cinema i televisió d' Embassy per 465 milions de dòlars en accions de Coca-Cola Company. Lear i el seu soci Jerry Perenchio es divideixen els ingressos nets (uns 250 milions). Més tard la Coca-Cola va vendre la divisió de cinema a Dino De Laurentiis i el home vídeo a Nelson Entertainment.

La marca Tandem Produccions va ser abandonada el 1986 amb la cancel·lació de Diff'rent Strokes i Embassy va deixar d'existir com una sola entitat a finals de 1987. La divisió de televisió d'Embassy es va transformar en ELP Comunications el 1988, però els programes produïts originalment per Embassy eren sota la marca Columbia Pictures Television de 1988 a 1994 i sota Columbia TriStar Television de 1994 a 1998.

Lear va intentar tornar a la producció de televisió el 1990 amb els programes Sunday Dinner , The Powers That Be i 704 Hauser , en aquesta última va posar una família diferent en el mateix escenari de All in the Family . Cap dels programes va ser un èxit, tot i ser aclamats per la crítica.

Filmografia[modifica]

[3]

Productor[modifica]

Guionista[modifica]

Director[modifica]

Actor[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «biografia de Norman Lear». The New York Times.
  2. «Norman Lear, premis». The New York Times.
  3. «filmografia de Norman Lear». The New York Times.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Norman Lear