Guerra de la reina Anna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarGuerra de la Reina Anna
Guerra de Successió Espanyola Modifica el valor a Wikidata

Ocupació europea d'Amèrica del Nord el 1702
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Data1702–1713
EscenariAmèrica del Nord
LlocAmèrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
ResultatTractat d'Utrecht
Bàndols
Anglaterra Regne d'Anglaterra
Imperi britànic Gran Bretanya
Confederació iroquesa Confederació Iroquesa
Creek
Chickasaw
Yamasee
Regne de França Regne de França
Regne d'Espanya Regne d'Espanya
Mi'kmaq
Abenaki
Mohawks
Choctaw
Timucua
Apalachee
Natchez


La Guerra de la reina Anna (1702-1713) va ser la segona d'una sèrie de quatre guerres lluitades entre el Regne de França i el Regne de la Gran Bretanya a Amèrica del Nord pel control del continent, i va ser la contrapartida a la Guerra de Successió Espanyola que va tenir lloc a Europa.

A l'inici de la guerra, el 1702, els anglesos van cremar la major part de Saint Augustine, Florida, obligant a la seva població a refugiar-se al castell espanyol de San Marcos que va resistir el setge, per la qual cosa els anglesos van considerar aquest inici com una derrota. Els espanyols van mantenir Saint Agustine i Pensacola fins al principis del segle xix després de finalitzar la guerra, però el seu sistema de missions al nord de Florida (actual Geòrgia) va ser destruït. L'ajuda militar anglesa als colons va ser bastant ineficaç en les àrees de Charleston, Carolina del Sud, i la frontera de Nova York i Nova Anglaterra amb Canadà. Les forces franceses i les tribus indígenes aliades van atacar Nova Anglaterra des del Canadà, destruint Deerfield (Massachusetts), el 1704. Els apalachee, el domini espanyol i el catolicisme van ser esborrats de Florida en el que es coneix com la Massacre apalache.

Després de la captura del bastió francès de Port Royal per Francis Nicholson 1710, Acàdia es va convertir en la província britànica de Nova Escòcia.[1] el 1712 es va declarar un armistici. Segons el Tractat d'Utrecht, els britànics van obtenir Terranova, la regió de la Badia de Hudson, i l'illa caribenya de Saint Kitts. La pau va durar fins a la següent guerra, la Guerra del Rei Jordi de 1744.

La conquesta britànica d'Acàdia portaria conseqüències importants per als seus habitants francesos. el 1755, durant la Guerra Franco-Índia, molts serien expulsats de la colònia. Alguns van emigrar a Louisiana. La Confederació Iroquesa va romandre neutral en aquesta guerra.

Referències[modifica]

  1. El 1707 els regnes d'Anglaterra i Escòcia es van unificar com el Regne de la Gran Bretanya, compartint un únic Parlament a Westminster sota el Acta d'Unió (1707). Després d'això, les tropes escoceses es van unir a les angleses en la guerra.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]