Estat de Northland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaEstat de Northland
أرض البنط (ar) Modifica el valor a Wikidata

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 8° 30′ N, 48° 00′ E / 8.5°N,48°E / 8.5; 48
CapitalLas Anod Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialsomali
àrab Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació2008 Modifica el valor a Wikidata
Dissoluciógener 2009 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governrepública Modifica el valor a Wikidata
Monedaxíling somali Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Northland (oficialment Northland State of Somalia) és un estat autònom de Somàlia que ocupa la part sota administració de Puntland al Sanaag (exclosa la part que reclama Maakhir), el [Sool] (tant la part sota administració de Puntland com la sota administració de Somalilàndia) i la regió de Buuhoodle o Cayn. Northland no reclama cap dels territoris sobre els que Maakhir pretén la jurisdicció.

L'estat fou creat pel clan dhulbahante, del grup harti de la confederació darod. Els dhulbahante van donar un tebi suport a la formació de Somalilàndia el 1991, però el 1998, quan es va formar Puntland, es van decantar cap als majeerteen i el 1999 part dels territoris dhulbahante van passar a Puntland i altres el 2003-2004. Les lluites de Puntland i Somalilàndia per la regió, de la que es disputen els recursos naturals (sobre tot el possible petroli) ha fet perdre als dos estats el suport entre el caps del clan, que finalment han optat per l'autogovern.

La declaració es va produir l'1 de maig del 2008 i encara que fins ara no té gaire incidència sobre el terreny, el poder tradicional del sultà dhulbahante podria consolidar-lo més endavant.